8. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Webmedia soosib töötajate saamist aktsionäriks

Enam kui 60 osanikuga Webmedia soovib anda üha rohkematele töötajatele võimaluse saada firma aktsionäriks, ütles Webmedia Groupi juht Priit Alamäe.

Webmedia struktureeris ettevõtte omanikeringi ning koondas senised Webmedia grupi aktsionärid holding-firma WMG HC ASi alla. "Restruktureerimise käigus läbiviidud tehingud olid puhtalt tehnilised ning nendega korrastati Webmedia grupi aktsionäride struktuuri,“ kommenteeris Alamäe. Tema sõnul olid varasemalt erinevatel aktsionäridel aktsiaosalused nii emaettevõttes AS Webmedia Group kui ka tütarettevõtetes AS Webmedia ja UAB Webmedia ning teistes.

"Kõik erinevate ettevõtete aktsionärid on nüüd viidud AS WMG HC alla. WMG HC on holding-firma, mis kuulub tehingute läbiviimise järel enam kui 60 erinevale aktsionärile, kes on kõik ettevõtte praegused või endised töötajad nii Eestist kui mujalt riikidest,“ selgitas Alamäe.

Tahab saada börsikõlbulikus

Kuigi Webmedial pole praegu kindlat plaani börsile minna, soovitaks ühel hetkel börsikõlbulik olla. "Tegeleme pidevalt firma kasvatamise, rahvusvahelise arengu ja sisemiste protsesside parandamisega, et olla ühel hetkel n-ö börsikõlbulik, aga praegu ei ole meil otsest plaani börsile minna. Börsikõlbulikkus tähendab meie jaoks piisavat suurust, pidevat kasvupotentsiaali, professionaalset juhtimist ja sisemist läbipaistvust," ütles Alamäe.

Ta tunnistas, et ettevõtte poliitika on üha rohkematele töötajatele osa saamise võimaldamine ettevõtte edust. "Meie parimatele töötajatele on läbi aegade pakutud võimalust omandada ettevõtte aktsiaid turutingimustel, et võimaldada neil kasu saada ettevõtte ning ettevõtte väärtuse kasvust," kinnitas Alamäe.

Töötaja Peeter Smitt osalusega rahul

Webmedia aktsionär ja töötaja Peeter Smitt ütles Äripäevale, et ei ole 2004. aastal turuhinnaga soetatud osaluse ostu kahetsenud. "Otsus tuli tol hetkel ilma mõtlemata. Liitusin Webmediaga 2003, sest uskusin ettevõtte potentsiaali ja siiamaani pole tulnud pettuda,” rääkis ta. Küsimusele, kas ta oleks huvitatud ka oma osalusprotsendi suurendamisest, vastas Smitt, et igal juhul.

Webmedias osalust omades tunneb Smitte enda sõnul rohkem peremehetunnet. “See on ettevõtte sisekultuuri mõttes väga oluline - tööl mitte ei käida vaid tööd tehakse niipalju kui vaja ja natuke veel rohkem,” selgitas ta.

Tallinna Kaubamaja juhatuse esimees Raul Puusepp ütles, et Tallinna Kaubamajas ei ole töötajatele aktsiate näol firmas osaluse andmine aktuaalne ja seda mitte ka lähitulevikus. "Kaubamaja puhul on tegemist börsiettevõttega, kelle aktsiad on vabalt noteeritud ja kõigil on võimalik neid osta. Seda on ka paljud töötajad teinud. Meil on osanike seas päris palju töötajaid," selgitas ta.

Puusepa sõnul annab firmas osaluse omamine töötajale teistsuguse mõtlemise kuludega ümberkäimisel ning tulude teenimisel.

Riskikapitalist Allan Martinson ütles, et on näinud nii seda, et firmas osaluse omamine või optsiooni võimalus paneb töötaja rohkem töötama või lojaalsem olema kui ka vastupidist.

"Kui inimeste teabega luuakse mingi uus produkt nagu Skypes siis kindlasti töötab. Ei ole mingit küsimust. Samal ajal olen näinud, kus annad inimestele osaluse või optsioone, aga see ei muuda nende jaoks midagi,“ rääkis ta ning lisas, et ilmselt veelahe lähebki sealt, et kas inimene ja tema peas olev tarkus ja pühendumus on sama tähtis kui firma direktori või juhi oma. "Kui töölised teevad kätega tööd siis nad ei ole nii missioonikriitiline tööjõud, neid saab välja vahetada teiste vastu,“ selgitas ta.

Kommentaar: LHV Panga juhatuse esimees Erki Kilu

LHV Panga 100-protsendiline emafirma on LHV Group. LHV Groupi aktsiatest kuulub LHV Panga töötajatele 3,3%. LHV Groupi aktsiakapitali suurendamisel on antud võimalus aktsiad märkida ka töötajatele ja paljud inimesed on seda kasutanud. Aktsiate eest on kõik töötajad tasunud rahas, mitte ei ole neid lihtsalt jagatud. Ühelt poolt suurendab osalus ettevõttes motivatsiooni, kuid teiselt poolt ka vastutust. Minu meelest on mõlemad olulised. Nii hästi kui me oma tööd teeme ja kliente teenindame, nii hästi kasvab ka meie investeeringu väärtus aja jooksul. Kindlasti võiks Eesti firmad rohkem oma töötajatele võimalusi anda firmas ka osalust omada ja seeläbi ennast rohkem ettevõtjana, mitte ainult palgatöötajana tunda.

TAUST

*AS Webmedia kuulub ASile Webmedia Group, mille 100%-line omanik on AS WMG HC. WMG HC 59,2% omanik on peidetud Nordea esinduskonto taha. Ülejäänu kuulub väikeinvestoritele.*Webmedia ASi käive oli 2009. aastal 162 miljonit krooni ja kasum 22 miljonit krooni. Webmedia grupi käive oli 233 miljonit krooni ja puhaskasum 28 miljonit krooni.* Äripäeva hinnangul on Webmedia turuväärtus 250 miljonit krooni

Webmedia

*Alustas tegevust 2000. aastal. Asutajateks olid Priit Alamäe, Urmo Pärg ja Avo Alender.

*2001. aastal võeti osanikuks riskikapitalifirma Intergate, kellelt 2004. aasta detsembris firma 48,6protsendiline osa välja osteti.*2005. aastal võeti osanikuks Rootsi firma Acando AB, kelle osa eestlased 2008. aasta jaanuaris välja ostsid.*Rahvusvahelist tegevust alustas 2004. aastal.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052