13. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaitseminister: ründed rahvuslike infosüsteemide vastu on maailmas sagenenud

Täna hommikul pidas kaitseminister Jaak Aaviksoo avaettekande “Küberrünnakute strateegiline mõju” üle 250 osavõtjaga küberjulgeoleku konverentsil  Singapuris, rõhutades riikidevahelisele koostöövajadusele ning arvutikasutajate teadlikkuse tõstmisele.

Konverentsi osavõtjad olid üle 50 Aasia ja Vaikse ookeani regiooni riigi juhtivad küberjulgeoleku spetsialistid kaitsevägedest, valitsustest, juhtivatest pankadest, telekommunikatsiooni- ja teistest ettevõtetest.

Konverentsil tõdeti, et küberkuritegevuse käive kogu maailmas on ületanud narkoturu käibe ja kasvab kiirusega 50% aastas. Sel aastal ületab internetti ühendatud arvutite hulk Aasias arvutite hulga Euroopas ja USA-s kokku.Ühtlasi on alates Eesti vastu korraldatud ründest 2007.a. sagenenud poliitiliselt motiveeritud välisriikidest lähtuvad ründed rahvuslike infosüsteemide vastu.

Kaitseministri ettekande peamine sõnum oli vajadus süvendada rahvusvahelist ja riigisisest koostööd ning kasvatada arvutikasutajate teadlikkust. “Eesti kogemusele tuginedes pole midagi olulisemat kui koostöö nii riigi sees kui rahvusvaheliselt. Internetis ei ole piire ja meil tuleb ühiselt hoolitseda oma küberkodu turvalisuse eest,” ütles kaitseminister Aaviksoo oma ettekandes.

“Eesti on valmis jagama oma kogemusi küberkaitses kõigi huvitatud pooltega, oleme koostöös oma NATO partneritega asutanud Kollektiivse küberkaitse kompetentsikeskuse Tallinnas ja ootame meil korraldatavatele konverentsidele osavõtjaid kõigist huvitatud riikidest,” kinnitas ta.

Eile külastas kaitseminister Singapuri e-valitsuse arenduskeskust ja Singapuri Rahandusagentuuri arutamaks võimalikku koostööd küberkaitse alal Eesti ja Singapuri vahel. Singapur on erinevate edetabelite kohaselt maailmas esikohal e-valitsuse arendamise alal.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755