6. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

.eu domeenide registreerimine Eestis kasvas 47%

Registripidaja Zone.ee andmetel pole veel hetkel täpselt teada, paljud ettevõtted .ee asemel .eu-le ümber on registreerinud, ent viimaste registreerimine on Eestis kasvanud 47%.

Uuendamist vajavaid domeene oli reformi alguses 80 000. Praeguseks on neist ümber registreeritud 20%. Zone.ee arendusjuht Ardi Jürgens ütleb, et kui ettevõte oma domeeni ümber ei registreeri, siis see kaob internetist 5. veebruaril 2011. aastal.

Domeeni puudutavatele küsimustele vastab Zone.ee arendusjuht Ardi Jürgens:

Kui palju on nende 80 000 hulgas juriidilisi isikuid ehk siis ettevõtteid? Kui hoolsad on ettevõtted olnud oma domeenide ümberregistreerimisel? Kuna eraisikud said varem registreerida vaid .PRI.EE-lõpulisi domeene, moodustavad ettevõtted ja organisatsioonid sellest hulgast valdava enamuse. Eraisikutele kuuluvaid PRI.EE domeene oli enne reformi üle 12 000.

Kui paljud ettevõtted on hoopis ümberregistreerinud oma domeeni .eu-ks? sellele, et .EU domeenide registreerimine Eestis on kasvanud 47%

Seda, kui paljud ettevõtted on .EE domeenist .EU domeeni kasuks loobunud, ei ole praegu võimalik jälgida, kuna domeenireformi lõpuni ei ole võimalik olemasolevatest .EE domeenidest loobuda. Küll aga viitab EURid oma 2010. aasta 3. kvartali raportis

Mida tähendab sisuliselt see, et domeen ära kustutatakse?

Üleminekuperiood lõppeb 5. jaanuaril 2010. Pärast seda algatab Eesti Interneti SA domeenidele kustutamismenetluse, mis koosneb mitmest etapist. Esmalt üritatakse veelkord domeeni registreerijat teavitada sellest, et tema domeeni jätkusuutlikkus on ohus, seejärel peatatakse domeeni töö nii, et see justkui "kaob" internetist. Reaalselt juhtub see 5. veebruaril. See tähendab, et domeeniga seotud e-posti aadressid, kodulehekülg, veebirakendused ja muud domeeniga seotud ressursid lakkavad töötamast. Kui domeeni mittetöötamise faasis ka registreerija oma domeeni ümber ei registreeri, domeen kustutatakse.

Kui kõik ettevõtted jätavad ümberregistreerimise viimasele minutile, kas siis võib juhtuda nii, et viimastel nädalatel registripidajad lihtsalt ei jõua kõiki ümberregistreerida?See sõltub suuresti ilmselt registripidajatest, tõsiseid probleeme võib tekkida nendel registripidajatel, kes pole reformiks piisavalt ette valmistunud. Selliseid situatsioone tekkib ilmselt aga kõigil, kus telefonijärjekorrad venivad pikemaks ja e-kirjadele vastamine võtab tavalisest veidi rohkem aega.

Omalt osalt oleme domeenide protsessi suutnud enamuse registreerijate jaoks automaatseks teha, mis tähendab, et domeeni ümberregistreerimine ei jää sõltuma meie koormatusest. Sellegipoolest oleme eesootavaks pingeliseks perioodiks valmistunud: lisanud serveriressursse, palganud lisatööjõudu ja eriti pingelisel perioodil pühendub terve meie meeskond kasutajatoele. Meie 19 töötajast on tavaliselt klienditeenindusega seotud rollis 10.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755