4. juuni 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

SMITi juht: lähetusel peab aru saama, mis on kohane

Siseministeeriumi infotehnoloogia- ja arenduskeskuse (SMIT) direktor Mari Pedak saatis täna Äripäevas ilmunud asutuse töötajate messireisi kajastanud artikli valguses täiendava kommentaari, milles taunis asutuse töötaja poolt sotsiaalmeedia vahendusel tekitatud muljet, et tegu oli lõbureisiga.

"Ei ole õigustatud käitumine, mis sotsiaalmeedia vahendusel jätab avalikkusele mulje, nagu oleks töine lähetus motiveeritud meelelahutustest osasaamisega," nentis ta. Samas kinnitas Pedak, et antud reisil oli 15 inimese osalemine siiski töine ja vajalik.

Järgneb Mari Pedaku kommentaar: 

Täna ilmunud loo valguses saadan kommentaari, mille oleksin võinud anda ka eelmisel nädalal, kui küsimuste konteksti oleksin teadnud.

SMITi töötajate märtsis toimunud messikülastust illustreerivad fotod ja mahlakad kommentaarid riivavad igaühe õiglustunnet. SMITi direktorina tegin sellest enda jaoks mitu järeldust. Lisaks tehniliste teadmiste arendamisele tuleb pidevalt tegeleda ka töötajate väärtushinnangute ja tõekspidamiste kujundamisega. Olen teinud ka järelduse, et pean nüüd isiklikult läbi viima veel ühe grupikoolituse, mille käigus viia oma töötajateni teadmine – iga SMITi töötaja peab endale aru andma, et ta on sõltumata ajast ja kohast ikkagi oma asutuse esindaja.

Ei ole õigustatud käitumine, mis sotsiaalmeedia vahendusel jätab avalikkusele mulje, nagu oleks töine lähetus motiveeritud meelelahutustest osasaamisega.  Kõik meie töötajad peavad aru saama, milline käitumine on asutust esindavale töötajale kohane ja milline mitte.

Siseministeeriumi infotehnoloogia- ja arenduskeskuse töötajad vastutavad kogu riigi siseturvalisust toetavate infosüsteemide toimimise eest, mis on vajalikud, et töötaks abikutsung 112, antaks välja isikut tõendavaid dokumente, toimiks piirikontroll ja oleks tagatud liiklusjärelevalve. Sisejulgeoleku eripärast tulenevalt peavad SMITi tippspetsialistid olema kursis rahvusvaheliste arengute ja uute võimalustega ning seetõttu on osalemine nii rahvusvahelistel messidel, konverentsidel kui ka koolitustel hädavajalik. Antud juhul oli 15 inimese osalemine messil töine ja vajalik.

Mul on kahju, et kõik meie töötajad ei ole veel aru saanud sellest moraalsest vastutuskoormast, mis igal töötajal oma asutuse esindajana lasub. Ka töölähetusel olles peab aru saama, mis on riigi palgal olevatele inimestele kohane käitumine ja millised kirjutamata reeglid kehtivad nii oma töövälise aja sisustamisele kui ka selle eksponeerimisele. Asutuse juhina näen siin oma rolli oma töötajates seda vastutustunnet kasvatada.

Autor: ituudised.ee - Äripäeva IKT uudiste teemaveeb

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052