Autor: Marek Mühlberg • 16. november 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Chris Lock: Kasutatavuse puhul on kõige tähtsam rahulolu

15. novembril TLÜs toimunud Eesti, Läti ja Leedu koostöökonverentsi “Pan-Baltic World Usability Day 2012” avakõneleja Chris Lock tõdes oma ettekandes, et kõige tähtsam aspekt kasutatavuse juures on rahulolu.

Human Factors International tegevjuht Chris Lock pidas konverentsi avakõne teemal "Persuasion, Emotion, Trust in Online Banking", mis keskendus PET disaini ja kasutatavuse seostele.

Locki sõnul tähendab kasutatavus ennekõike efektiivsust, õppeprotsessi lihtsust, praktilist kasutust, meeldejäävust, vigade ennetamist ning rahulolu. Viimast nimetas Lock kõige olulisemaks kriteeriumiks.

PET disainist kõneldes, loetles Lock erinevaid komponente:

Veenmine - inimeste juhtimine uue idee vastuvõtmise suunas ratsionaalsete ja sümboolsete vahendite abil. Locki sõnul ei taju inimesed sageli, et neid veendakse midagi uut proovima.

Emotsioon - psühholoogiline seisund, mis seostub erinevate tunnete ja käitumuslike aspektidega.

Usaldus - kindlustunne mingi organisatsiooni või isiku suhtes. On olemas disainilahendused, mis võimaldavad näida usaldusväärsena. Ka on usalduse kaotamist väga lihtne saavutada.

Locki sõnul on PET disaini esmane eesmärk äriliste väärtuste loomine - kui kasutajat on veendud, on tulemuseks äriliste eesmärkide täitmine.

 

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755