Autor: Ave Lepik • 4. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elektroonikasektorit pole nõrgenev välisnõudlus veel mõjutanud

Nõrgenenud eksporditellimused kahandavad tootmist ning see pilt on viimased kolm kuud suhteliselt muutumatu, leidis Swedbanki analüütik Kristjan Tamla.

"Töötlev tööstus on viimase kolme kuu jooksul olnud suhteliselt muutumatu pildiga - elektroonikasektor kasvab ning enamik teisi suuremaid tootmisharusid toodab nõrgenendud eksporttellimuste tõttu vähem kui aasta varem," kommenteeris tänaseid statistikaameti tööstuse numbreid Swedbanki Balti investeerimiskeskuse analüüsi osakonna juht Kristjan Tamla.

Kuigi elektroonikasektori suurt kasvu saab osaliselt põhjendada tehniliste teguritega (madal võrdlusbaas eelmise aata teises pooles), on selle sektori tootmine viimastel kuudel ka reaalselt oluliselt kasvanud, selgitas Tamla. 

Tema sõnul on elektroonika tootmismahtudes jõutud taas kõigi aegade rekordtasemele väga lähedale. "Elektroonikasektori toodangust moodustab suure osa allhange Skandinaavia tööstusele, kus tootmismahud on viimastel kuudel olnud väga nõrgad. Nii on meie elektroonikatööstuse tugevad mahud hea näide sellest, kuidas ka nõrga välisnõudluse keskkonnas võib väikese riigi toodang õige turunishi juures kasvada," ütles Tamla.

Kuna tööstuse viimase paari kuu kindlustunde indeksis on eksportitellimuste komponent langenud 2010.a tasemele, siis võib oodata, et enamikes tööstusharudes ei näita tootmine eelolevatel kuudel veel erilisi kasvumärke, selgitas ta.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755