Autor: Laura Mallene • 29. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rain Laane: paindlikkus on olulisem kui palk!

Microsofti Balti regiooni juht Rain Laane sõnas tänasel Palgainfo Agentuuri seminaril, et noorele tööjõule pole niivõrd oluline palk kui töö iseloomu paindlikkus.

”Palk ei olegi nii oluline. Töö iseloomu paindlikus on see, mis neid kütkestab. Neil peab olema aeg, mil nad saavad sotsiaalset suhtlust teha. Nad on nõus töötama õhtul, öösel,“ rääkis Laane.

Laane rääkis, et kaugtöö koosneb kahest asjast: vastutusest ja vabadusest. „Kui neid ei ole, siis pole mõtet rääkida. Kaugtööd on proovinud mitmed ettevõtted. Kui annad oma töötajale vastutuse ja vabaduse koos ja kui töö on korralikult ära eesmärgistatud, tulemusi saab jälgida, siis on see edukas,“ sõnas Laane.

Üks põhjus, miks valida kaugtöö, on Laane hinnangul see, et vabadus ja õnnelikkus teeb inimese produktiivseks. Ning kui produktiivsus tõuseb, siis võib valida, kuhu tulu investeerida. „Mina soovitan investeerida oma inimestesse tagasi,“ sõnas Laane.

Kaugtöö kätkeb endas ka riske. Laane tõi välja ületöötamise. „Kui usaldada inimest ja ta on vastutustundlik, siis ta tahab iga hinna eest töö ära teha. Oht on Microsofti näitel suur. Ma ei ole selle üle õnnelik,“ sõnas Laane. „Ma olen õnnelik, kui töötajad kella 17-18 kontorist ära lähevad. Aga õhtul kella 22 näen süsteemist, kuidas suur osa töötajatest läheb töökeskkonda. See ei ole õige.“

Laane hinnangul ei peaks juht olema kontrollifriik, kes küsib, et miks töötaja jäi kaks minutit tööle hiljaks. „Tööandjana peame tööle tuleku läbirääkimisi, mina määran kuupalga. Tegelikult tunnipalga määrab töötaja – mitu tundi ta päriselt tööd teeb, mängib tetrist või kaardimängu. Ma usun, et trollijärjekorras teeb ta rohkem, kui lauda valvates. Ärge olge kontrollifriigid!“ toonitas Laane.

Laane tõi välja, et kui panna töötajale selged eesmärgid, mida saada tahate, siis see aitab väga palju. „Kui juht selle süsteemi juurutab, siis see aitab väga palju. Millest alustada – mõtlemisest ja otsusest,“ lisas Laane.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052