Autor: Indrek Kald • 7. mai 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Paet kutsus Colombiat tutvuma Eesti e-lahendustega

Välisminister Urmas Paet ütles oma Colombia kolleegile, et Eesti on valmis tutvustama neile oma e-lahendusi.

"Ootame Colombia delegatsiooni Eestisse tutvuma e-valitsemise rakendustega," lisas ta Bogotas kohtumisel Colombia välisministri Maria Angela Holguin Cuellariga. Colombia on üks edukamaid IT-riike Ladina-Ameerikas.

Majandus- ja kultuurisuhete edendamiseks ning konsulaarabi osutamiseks soovib Eesti Paeti sõnul määrata Colombiasse lähiajal aukonsuli. "Oleme huvitatud tihedamatest suhetest Colombiaga nii kaubanduse, teenuste kui investeeringute alal," märkis ta. "Samuti on kasvanud Colombiat külastavate Eesti turistide arv," lisas Paet välisministeeriumi pressiteate vahendusel.

Välisministrid rääkisid kohtumisel ka Euroopa Liidu riikide ja Colombia majanduskoostööst ning kaubavahetusest ja investeeringutealastest koostöövõimalustest. "Loodame, et peagi jõustub ELi ja Colombia vaheline vabakaubandusleping. Eesti toetas 2012. aasta juunis selle sõlmimist," märkis Paet.

Kohtumisel Colombia välisministriga Bogotas ütles Paet, et Eesti toetab Majandus- ja Arengukoostöö Organisatsiooni OECD laienemist ning Colombia kutsumist liitumiskõnelustele. "Leiame, et kõik riigid, kes on avaldanud valmisolekut ning vastavad liikmele seatud nõuetele, tuleks liitumisläbirääkimistele kutsuda," lausus Eesti välisminister.

Välisministrid rääkisid kohtumisel ka kultuurikoostööst ning kultuurisuhete tihendamisest. "On hea meel, et saabuval suvel toimub Colombias Vox Clamantise kontsertturnee. Colombia ehtekunstnikud olid aga äsja oma töödega esindatud näitusel Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumis," lausus Paet.

Riikidevahelise otsesuhtluse edendamiseks allkirjastasid välisministrid kohtumisel ka Eesti ja Colombia vahelise diplomaatiliste passide viisavabastuse lepingu. Eesti kodanikele on Colombiasse reisimine viisavaba. "Täname Colombiat ühepoolse viisanõudest loobumise eest Eesti kodanike suhtes 2008. aastal," ütles Paet.

Ministrid rääkisid kohtumisel ka Colombia rahuprotsessist ning arengutest Ladina-Ameerikas, sealhulgas olukorrast Kuubal ja Venezuelas.

Välisminister Paet ning Soome Euroopa ja väliskaubandusminister Alexander Stubb jätkavad homme koos Eesti ja Soome ettevõtjatega ühisvisiiti Mehhikos.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755