Autor: Ave Lepik • 16. mai 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Net Groupi juht: Müts maha Nortali ees

"See on väga võimas, et Nortal on esiteks Soome turule läbi firma ostmise sisenenud ja nüüd on teinud eduka läbimurde. Müts maha," ütles tarkvaraarendaja Net Group OÜ juht Priit Kongo.

Endisel Webmedial, nüüd Nortali nime kandval tarkvaraarendajal terendab Soomes ees 15-aasta pikkune leping, mille maht on Eesti IT-ajaloo suurim. Ka Net Group tegutseb Soomes, tarnides näiteks takrvaralahendusi energiaettevõtetele.

Kongo ei usu, et hankevõit oluliselt Eesti tööturgu mõjutab, kuna Nortalil on juba Soomes töötav haru ja lepingu periood ise pikk. "Kindlasti mingi osa Eesti töökätest läheb seda projekti tegema, aga kui see 220 miljonit eurot 15 aasta peale ära jagada, siis see on juba täiesti söödav võileib: iga kuu stabiilne töö. Ma arvan, et see ei tohiks Eesti turgu küll väga kiiva kallutada," sõnas ta.

Nortali tegevjuhi Priit Alamäe sõnul ei saa ta projekti sisu ning tööjaotust praeguse seisuga kommenteerida. Samas kinnitas ta, et töökäsi on kogu aeg puudu. "Nortal võtaks hea meelega juba täna Eestis tööle 20 tublit spetsialisti, sest ega me ka väljaspool seda teemat ei maga ja meie erinevad valdkonnad arenevad ilusti. Huvitavaid väljakutseid headele inimestele leidub ka väljaspool idufirmasid," ütles ta.

Kunagine MicroLinki juht ja tehnoloogiainvestor Allan Martinson kinnitas samuti, et tema teada on tegemist suurima mahuga tarkvara lepinguga, mida Eesti firma on seni võitnud. "Kui tagasi vaadata: omal ajal, kui ma juhtisin MicroLinki, siis meie olime juba väga uhked projektide üle, mille suurused olid 4-5 miljonit eurot. Ja meie projektid olid konkurentsitult suurimad Baltikumis," märkis ta.  "Siin ei ole mingit küsimust, see on väga suur edu," lisas Matinson. Tema sõnul on kõige olulisem see, et Eesti firma nii suure mahuga projekti võitis. "Siiamaani on olnud seda võimelised tegema ainult väga suured rahvusvahelised firmad kas Indias või Ameerikas. See on väga tugev märk. Kindlasti on tööd, aga eelkõige tuleb kogemust, mis on hästi tähtis. Ma arvan, et suuremad viljad tulevad hiljem," ütles Martinson.

Lepingu sõlmimine ootab praegu Soome kohtu luba, sest IBM polnud oma pakkumise tagasilükkamisega rahul ning vaidlustas hanke. Soome maksuameti teabehaldusjuhi Markku Heikura sõnul võeti IBMi pakkumisele kaks eraldi võrdlushinnangut ning nende pakutud hind osutus tavapärasest ligi 40% madalamaks ning seetõttu nad ka hankelt eemaldati. Maksuamet esitas kohtule taotluse hanke võitjatega leping sõlmida. Heikura sõnul peaks kohus otsustama, kas lepingu võib sõlmida, paari nädala jooksul.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052