Ave Lepik • 21. august 2013
Jaga lugu:

IT-miljardär tõi ära kanderaketi

Mõned minutid pärast starti Cape Canaveralist heitis ameeriklaste Kuule startinud kanderakett Saturn V esimese astme küljest ja see langes Atlandi ookeani. Infotehnoloogiaga rikastunud miljardäril Jeff Bezosel õnnestus leida mõned 40 aasta vanused raketi jäänused.

Värske Imelise Ajaloo number vahendab, et kõigest kosmosega seotust innustunud Bezos ja tema meeskond kasutas peaaegu 5000 meetri sügavusel paiknenud vraki tuvastamisel NASA lennuandmeid ja sonarit. Titanicut uurima saadetud alusele sarnane kaugjuhitav miniallveelaev, lühendina ROV, tõi raketiosad pinnale.

Olulisemateks leidudeks võib pidada kahte põlemiskambrit, mis raketilt pärast starti eraldusid. Kõik leitud osad on uskumatult hästi säilinud arvestades asjaolu, et need merre kukkudes tabasid veepinda suurel kiirusel. Kahjuks pole leitud osade seerianumbrid enam loetavad ja seepärast ei saa eksperdid täpselt määratleda, millise NASA missiooni ajast need pärinevad. Aastatel 1696-1972 saatis NASA välja ühtekokku seitse raketti.

Jaga lugu:
ITUUDISED UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad Ituudised uudised igal nädalal enda postkasti.

Ituudised.ee toetajad:

Enimloetud
Aali Lilleorg
Aali LilleorgtoimetajaTel: 505 3172aali@ituudised.ee
Ana Madismäe
Ana Madismäereklaamimüügi projektijuhtTel: 545 60 150Ana.Madismae@aripaev.ee

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt