Autor: Ave Lepik • 22. august 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Netipoest ostetud seadmed ei jõua tihti tolliametist kaugemale

Esimesel poolaastal kontrollitud ligi 7000 internetist tellitud elektroonikaseadmest oli nõuetele mittevastavaid tervelt 6100.

Tehnilise Järelevalve Amet (TJA) kontrollis ligi 7000 internetipoest ja -foorumist tellitud elektroonikaseadet (sh raadioseadmed), millest 6100 tunnistati nõuetele mittevastavaks. Seadmetest suur osa oli selliseid, millel puudus CE-märk või andmed toote tuvastamiseks.

Ka eraisiku tellitud üksiktoote Euroopa Liitu saatmise puhul on tegu maaletoomisega. Euroopa Liidu nõuete eesmärk on tagada seadmete ohutus nii kasutajale kui ka keskkonnale ning kindlustada raadioseadmete häiretevaba kasutamine.

Kõige enam oli probleeme väljastpoolt Euroopa Liitu asuvatest netipoodidest ostetud seadmetega. Sageli ei mõtle ostja sellele, et ka väikese võimsusega elektroonikaseadmed, näiteks spordikellad, GPS navigaatorid, koerte piirdeaiad, autode multimeediaseadmed ja videoseadmed, peavad vastama Euroopa nõuetele. Nõuetele vastav seade on märgistatud CE-märgiga ja on tuvastatav tootja andmete ja mudeli numbriga, rõhutab TJA.

Nõuetele mittevastavaks tunnistatud elektroonikaseadmeid Eestisse tuua ei lubata, maksu- ja tolliamet hävitab need või saadab saatjale tagasi.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Rivo HabakukReklaami projektijuhtTel: 5836 1474