Autor: Ken Rohelaan • 17. märts 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti idufirmad edukaimad rahakaasajad

Eesti idufirmad kaasasid mullu üle 30 miljoni euro, mis teeb riigist ühe edukaima, kui vaadata kogutud kapitali inimese kohta, vahendas infotehnoloogia- ja telekommunikatsiooni liidu ekspordiklaster E-Estonia.

Võrreldes 2012. aastaga on kohalike investorite aktiivsus investeeritud raha mahu poolest kasvanud kaks korda.

E-Estonia teatel huvituvad kohalikud investorid aina rohkem rahakotiraudade avamisest tulevastele start-upidele varajastes faasides, mida rohkem viidatakse Eesti idufirmadele kui rahvusvaheliselt edukatele äridele.

Eesti riskikapitali assotsiatsiooni EstVCA visiooni järgi peaks Eestis era- ja riskikapitali investeeringute suurus jõudma 2020. aastaks miljardi euroni. EstVCA juhi Margus Uudami sõnul näitab eesmärk tegutsemise suunda, et omakapitali pakkumine toimiks eraalustel, võimalikult vähese riigipoolse sekkumisega.

Uudami ütlusel on Põhja- ja Baltimaad globaalselt piisavalt võimekas piirkond tehnoloogias. "Kui suur osa turge jääb USA-le ja Aasiale, siis tehnoloogiaarendus, -tooted ja -teenused tulevad tihti siit piirkonnast," sõnas ta.

Eesti äriinglite assotsiatsiooni EstBANi juhi Ivar Siimari teatel investeerisid Eesti äriinglid eelmisel aastal 4,6 miljonit eurot, kui kolleegid Soomes investeerisid samal ajal 11 miljonit. Siimari sõnul on eesmärgiks suurendada piiriülest vahendust ja regionaalset koostööd.

Margus Uudami sõnul huvituvad investorid 80% erinevate kiirendite ja võistluste tagaruumis toimuvast. "Peamine kriteerium on meeskond, sest heast meeskonnast ja nende ambitsioonidest on raske mööda vaadata," ütles ta.

Ivar Siimar lisas, et kui esialgne idee mingil põhjusel ei õnnestu, siis suudab hea meeskond pöörata mõtte teistpidi ja alustada järgmist suunda.

E-Estonia teatel peaks iga idufirma asutaja olema valmis vastama viiele küsimusele, kui ta soovib end tutvustada riskikapitalistidele:

Kuidas sa kavatsed raha teenida? (sealjuures ei ole reklaam õige vastus)Kes on konkreetselt sinu esimene, teine ja kolmas klient?Mis on sinu varuplaan, kui praegune kasvuraha on otsas ja sa ei suuda rohkem kaasata?Milline on sinu API-/platvormi-/partnerlusstrateegia?Kuidas ja kellele kavatsed sa oma ettevõtte müüa kuue aasta pärast?

 

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052