Autor: Merlin Mägi • 27. veebruar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Enn Saar: IKT-valimislubadused on üldsõnalised

Erakondade IKT-alased valimislubadused on üldsõnalised, mistõttu on ka raske anda hinnangut kui lihtne või keeruline saab olema nende lubaduste elluviimine, kirjutas ITuudistele Eesti Telekomi arendusjuht Enn Saar.

Enn Saar on töötanud läbi üle 200 lk Eesti erakondade valimisprogramme, et välja kaevata, milliseid lubadusi üks või teine erakond IT valdkonnas järgmiseks neljaks aastaks annab.

"Erakondade IKT-alased valimislubadused on kahjuks suuremalt jaolt üldsõnalised, mistõttu on ka raske anda hinnangut kui lihtne või keeruline saab olema nende lubaduste ellu viimine," ütles Saar. Kõige suuremat väljakutset pakkuvateks pidas Saar aga järgmisi lubadusi:

E-residentsuse programmi ellu viimineKõige julgemalt on eesmärgi pannud paika Reformierakond, kes on oma valimisprogrammis lubanud: Reformierakond viib ellu programmi „10 miljonit e-kodanikku“.

Antud eesmägi olulisust on toetanud ka SDE ja IRL. Eesmärgi ellu viimiseks on vaja nii eraettevõtete kui ka avaliku sektori poolset koostööd ja investeeringuid, et luua need teenused (s.h õiguslikud alused), mis välisriikide kodanikke Eestisse äri ajama kutsuksid. 15 minutiga firma registreerimise võimalus on hea algus, aga sellest ei piisa.

E-tervishoidE-tervise teenuste arenduse olulisust on rõhutanud kõik suuremad erakonnad. Kahjuks on valimisprogrammide põhjal võimatu hinnata muudatuste suurust, mõju ja hinda võrreldes tänase olukorraga. Kõige suuremad väljakutsed on seotud sellega, kuidas saada kõik osapooled e-tervise infosüsteemi osasid kasutama ja oma andmeid sinna jagama. Seda ikka selleks, et inimesel oleks parem ülevaade oma tervisest ja võimalik paindlikult valida tervishoiuteenuse pakkujaid.

Teine mahukas teema, mis programmides kajastus oli telemeditsiini laiem juurutamine.

Haridus ja tööjõudHariduse valdkonnas on raskuskese järgnevatel teemadel: IKT õppe viimine kõikidesse haridusastmetesse ja kõikide erialade õppekavadesse, täiend- ja ümberõpe, ettevõtete senisest aktiivsem kaasamine teadus- ja arendustegevusse. Ka siin peab tõdema, et kuna konkreetseid meetmeid ja eesmärke oli programmides vähe välja toodud, siis on raske hinnata nende lubaduste teostatavust järgneva 4 aasta jooksul.

IKT kasutuse suurendamine teistes majandusharudes

"Kokkuvõtvalt võib öelda, et otsest vastuolu IKT valdkonna eesmärkide vahel erakondade valimisplatvormides ei olnud. Palju nendest lubadustest saab ellu viidud sõltub juba koalitsioonilepingut sõlmivate parteide tahtest," ütles Saar.

"Kõik, mis programmides IKT osas on toodud on poliitilise tahte olemasolu ja hea juhtimise korral teostatav! Selleks annab kindlust eelmiste aastate praktika, kus Eestis on IKT toel viidud ellu põhimõttelisi muudatusi ja seda mitte ainult Eesti, vaid ka maailma vaatest."

Enn Saare koostatud kokkuvõtet erakondade IKT valdkonna valimislubadustest saate lugeda siit.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755