Autor: Merlin Mägi • 6. mai 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kohalike omavalitsuste raamatupidamine on Exceli-tasemel

Majandustarkvaratootja SAP AG Eesti haru juhataja Tiit Parts rääkis täna toimuval IT-konverentsil Innovatsioonifoorum, et paljud Eesti raamatupidajad ning ka väiksemad omavalitsused kasutavad vananenud tarkvara ja töömeetodeid ning teevad seetõttu vigasid ja on väheproduktiivsed.

Tiit Partsi sõnul viisid nii riik kui ka Tallinna linn oma raamatupidamise ühisele standardile ja kaasaegsele tarkvarale, mis annab reaalajas ülevaate ning võimaldab kümnete inimeste tööaja kokku hoida. “Paralleelselt võimaldab kaasaegne finantstarkvara mitte ainult minevikku kajastada, vaid ka tulevikku prognoosida, mis on planeerimisel oluline,” ütles Parts.

“Selle töö, milleks kunagi läks vaja majatäit raamatupidajaid, teeb praegu ära tarkvara. Samas on Eestis väga palju neid, kes kasutavad kümme aastat vana exceli-tasemel tarkvara, mis on suure käsitöö mahu tõttu ebatäpne ja aeglane,” ütles Parts.

Tiit Partsi sõnul on kogu maailmas raamatupidaja töö muutunud kvalifitseeritumaks. “Uue aja raamatupidaja pole enam andmesisestaja, vaid kõige olulisem, et ta saab aru elus ja majanduses toimivatest protsessidest ning tunneb ka kaasaegseid töövahendeid,” ütles Parts.

“Kui riigi tasemel ja ka pealinnas on mindud üle kaasaegsele majandustarkvarale, siis paljudes munitsipaalomavalitsustes kasutatakse sisuliselt suurt arvelauda. Omavalitsused võiks raamatupidajate ressurssi mitu korda vähendada. Inimesi ei pea koondama, vaid leidma neile uue rakenduse, mis annab elanikele rohkem väärtust, kui arvelauaga pooltühja töö tegemine. Kui mitte varem, siis ehk saab selle vajakajäämise lahendatud omavalitsusreformiga,” rääkis Parts.

Täna toimub Swissotel Tallinnas Swissotelis majandustarkvaratootja SAP Innovatsioonifoorum, kus valdkonna rahvusvahelised eksperdid tutvustatavad uusimat tehnoloogiat ja trende.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052