Autor: Merlin Mägi • 27. mai 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Alamäe: Eesti võiks olla maailma parim ärikeskkond

Meie narratiiv võiks olla see, et Eesti on maalima parim ärikeskkond, mis tähendaks ka seda, et Eestis on piirkonnas kõige odavam kasumit ettevõttest välja võtta – eriti Läti ja Leeduga võrreldes, rääkis Priit Alamäe täna toimuval Eesti Aasta Ettevõtjate ümarlaual.

„Keda me tahame tulevikus maksumaksjateks? Kas ainult eestlasi või ka inimesi väljastpoolt?” küsis EY Eesti Aasta Ettevõtja Priit Alamäe. „Meie suurim väärtus on meie oma väike riik, kuid selle hoidmine on väga kallis. Kuidas me selle kinni maksame? Kuidas me kaasame siia tarka raha? Eesti narratiiv võiks olla see, et Eesti on maailma parim ärikeskkond. Selleks tuleb legaliseerida ka avaliku ja erasektori koostöö.”

„Kui jätame kõrvale demograafilise probleemi, mis on Eesti probleem nr 1, siis ka äris ei tohi Eesti alla jääda,” rääkis EY Eesti Aasta Ettevõtja Jaan Puusaag. „Me oleme loorberitele puhkama jäänud ja naabrid on hakanud eest ära minema. Suur probleem on ettevõtjate jaoks õiguskindlus. Konkreetselt nt olla kaitstud kaubamärgi kopeerimise eest, mille taga nõudmine võib kohtusüsteemis võtta pool aastat, enne kui midagi juhtuma hakkab. Riigile ütleksin: ärge andke meile maksusoodustusi, kui te kohe ei ütle, kuidas te seda tagasi soovite võtta. Ärge segage!”

„Mina näen, et meie põhiprobleem on kvalifitseeritud tööjõu nappus,” ütles ettevõtlusminister Urve Palo. „Soomes ja Rootsis sellist probleem ei ole. Eestis ei oma 1/3 tööjõulisest elanikkonnast mingit kvalifikatsiooni. Meil on 200 000 inimest, kellel on ainult põhihariudus. Meie tootlikus on 73% Euroopa Liidu keskmisest, mille põhjus on meie juhtide madal kvaliteet. Kolmas probleem on üldine rahvastiku vähenemine. Täna hakkab sünnitusikka jõudma põlvkond, mis on poole väiksem kui eelmine põlvkond. Meil hakkab sündima oluliselt vähem lapsi.”

Täna Nordic Hotel Forumis toimuval EY Eesti Aasta Ettevõtjate ümarlaua eesmärgiks on ettevõtjate pilgu läbi tõsta esile Eesti majandusedu takistavad peamised probleemkohad ja pakkuda neile lahendusi. Kõne alla tulevad küsimused, nagu: Mida Eesti ühiskond saab teha, et ettevõtlus eestimaalasi rohkem innustaks? Kuidas tagada Eesti ettevõtluskeskkonna stabiilsus, usaldusväärsus ning õiguskindlus? Mis aitaks kaasa Eesti majanduse rahvusvahelistumisele? Kuidas Ettevõtjad saaksid kaasa aidata Eesti majanduse arengu hoogustamisele ning ühiskonna ettevõtlikkuse kasvule? Milline roll on selles eeskujudel?

Ühtlasi kuulutati ümarlauaga avatuks EY Eesti Aasta Ettevõtja 2015 konkurss.

Entrepreneur Of The Year (EY) ehk Eesti Aasta Ettevõtja 2015 konkursile on oodatud kuni 10. augustini kandideerima ettevõtete omanikud või omanikest juhid, kelle ettevõtted on turul tegutsenud üle kolme aasta, kus töötab vähemalt 10 inimest ning mille 2014. aasta käive on alates 2 miljonist eurost. Rohkem infot konkursi kohta saab lugeda siit.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052