Autor: Merlin Mägi • 28. mai 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CV Keskus: IT sektori palganõudmised on vähenenud

Võrreldes veebruaris tehtud palgaülevaatega IT-sektorist, on tänavu alates märtsikuust kõrgemate ametikohtade (insener ning arendaja) sisestatud palgasoovid mõnevõrra vähenenud.

CV Keskuse turundusjuhi Henry Auväärti sõnul on tegemist aga lühiajalise korrektuuriga ning üldist palgasoovide langust antud sektoris me järeldada ei saa, kuna võrdluses möödunud aasta sama perioodiga on IT-valdkonna palgasoovid siiski +12,5% tõusnud.

Tarkvarainseneri palgasoov on hetkel 2100 eurot, mida on küll 4,9% vähem, kui seda tänavu veebruaris tehtud ülevaates, kuid tööotsija küsitav palganumber on võrreldes möödunud aasta sama perioodiga kasvanud koguni 13,7%. Kõrgeim palgasoov ületab hetkel antud ametikohal isegi 4000 euro piiri. Tarkvaraarendaja palgasoov on hetkel 1936 eurot, mis võrdluses möödunud aastaga on kasvanud 13,6%. Enam kui 11% on tõusnud ka programmeerijate (1894 eurot) ning IT-spetsialistide (1397 eurot) palgasoovid. Palgastatistikat jälgides peame meeles pidama, et tegemist on keskmise palgasooviga ning 4-5-aastase töökogemusega tarkvaraarendaja soovib vähemalt 30% kõrgemat tasu. 

Personaliotsingud IT-sektoris muutuvad keerulisemaks

Auväärti sõnul kinnitas tööturu esimese kvartali ülevaade, et IT-sektor on endiselt üks keerulisemate personaliotsingutega valdkondi Eestis. "Kuigi riik on tööandjatele abikätt osutamas ning proovib IT valdkonna spetsialiste Eestisse meelitada, siis uuringud näitavad, et Eesti tööandjad ei ole välistööjõu palkamisele avatud ning pigem proovitakse olemasolevaid spetsialiste ametikohale sobivaks koolitada. Seega vajab IT-valdkond tugevamat sidet kõrgkoolidega, et kooli lõpetanul oleksid oskused, mida ka Eesti IT-sektori tööandjad vajavad," selgitas Auväärt.

"Pingutusi värbamisturul kinnitavad ka hiljutised töötajasõbralike ettevõtete tiitlid, kus esikolmik läkski IT-valdkonna tööandjatele. Tööandja kuvand on tööturul kindlasti kasvava tähtsusega, kuid kui seisame juba täna olukorras, kus IT-sektori tööjõunõudlus ületab pakkumist, siis ei suuda ükski turunduslik lähenemine ümber lükata teadmist, et vanemarendajaid järgmise viie aastaga ootamatult suurtes kogustes peidust välja ei tule ning personaliotsingud IT-sektoris muutuvadki veelgi keerulisemaks. Inimesteta on aga ettevõtete areng võimatu ning seepärast peavad lähiaastatel tööandjad leidma võimalused leida lisatööjõudu ning muutuma sallivamaks ning teadlikumaks välistööjõu värbamisel," sõnas Auväärt. 

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052