Autor: Tea Taruste, kaasautor • 11. september 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Columbus siseneb Skandinaavia turgudele

Ivo Suursoo
Foto: Meeli Küttim
Tarkvarakonsultatsioonifirma Columbus asutaja Ivo Suursoo sõnul tuleb stabiilsel turul ise oma elu huvitavaks teha. Nii plaanib ettevõte kolme aasta jooksul kaks korda kasvada ja hakata oma teenuseid pakkuma Skandinaavia turgudel, alustades laienemist naaberriigist Soomest, kirjutab Äripäeva juhtimise erileht.

Millisel turul Columbus tegutseb?

Meie puhul on vahel raske selgitada, mis ettevõttega tegemist on. Me ise ei nimeta end IT-ettevõtteks. Oleme professionaalsete teenuste ettevõte, kelle jaoks esikohal on majanduse protsesside mõistmine ja alles teisel kohal infotehnoloogia.Meie teenused on ärikesksed ja meie töötajad peavad näiteks tootmise planeerimist ja korraldamist, lao- ja finantsjuhtimist mõistma sama hästi kui vastava ala spetsialistid. Aitame klientidel efektiivsust saavutada, ent IT üksi ei saa ettevõtte tegevust toetada: ärilahendused IT-vahenditega on see, mida pakume.Mis suunas teenuste portfelli arendate?

Investeerime pilveteenustesse. Tehnoloogiavaldkonna suurima uuringufirma Gartner hinnangul on aastaks 2020 kõik ettevõtted IT-ettevõtted – see tähendab, et infotehnoloogiat kasutamata läbi ei saa.Ettevõtetel on surve palkadele, ja investeeringuid ITsse väga palju suurendada ei saa, seega on vaja vähendada kulu, mis kulub olemasolevate süsteemide elushoidmiseks.Pilveteenused võimaldavad teenuste omahinna alla viia ja teenused standardiseerida. Näiteks oleme kõikide Eesti pankadega loonud meie majandusinfosüsteemidega pilvepõhise ühenduse, mille kaudu raamatupidajad saavad teha kõiki pangatehinguid.Riigi infosüsteemi X-teega loodud pilveteenus lihtsustab kõikide vajalike aruannete esitamist riigile.Mõnedes valdkondades, peamiselt jaekaubandus, toiduaine- ja masinatööstus, pakume ka ärikonsultatsiooni teenust, lisandunud on veel ärianalüüs ja teisi majandusinfosüsteemi osi puudutavad teenused nagu kliendihaldus, palga- ja personaliarvestus.Millised uued väljakutsed Columbust ootavad?

Meie turg on iseenesest kindel ja stabiilne. Naljatamisi võib öelda, et oleme nagu äriettevõtete leivakombinaat – ka siis, kui majandusolud tordisöömist ei soosi, tuleb leib ikka lauale saada ehk siis majandusinfo kokku panna.Praegune majanduskeskkond on meie jaoks sobiv. Kuniks majanduskasv on kuni 2%, ei torma ettevõtted riskiinvesteeringuid tegema ega kallist kinnisvara soetama. Tegeletakse efektiivsuse otsingutega ja siin saame meie abiks olla. Turg soosib infotehnoloogias pigem tarkvaraarendusi, mitte riistvara soetamist.Stabiilsus on meid Columbuses pannud tõstma põnevust ja seadma ambitsioonikaid eesmärke. Plaanime järgmise kolme aastaga kasvada kaks korda. Teenuseportfelli laiendamise kõrval oleme sisenemas ka eksportturgudele. Meil on oskus teha suuri infosüsteeme ning neid plaanime eksportida ka lähiturgudele, alustame Soome turust, kus otsitakse kuluefektiivseid lahendusi.On väga hea hetk Eesti teabekapitali sisenemiseks neile turgudele.

Autor: Tea Taruste

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755