29. september 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Fleepi asutaja: Eesti IT-ettevõtete edu välismaal pärsib oskamatus turundamisel

Idufirma Fleep asutaja ja tegevjuht Henn Ruukel.
Foto: Andres Haabu
Kui Skype, Swedbank, SEB ja Playtech on kõik Eestisse kasvatanud põlvkonna häid programmeerijaid, siis kahjuks ei ole sama juhtunud tarkvara teenuse tootmise teiste kompetetsidega, ütles ITuudistele 20. oktoobril toimuval IKT Aastakonverentsil esinev Fleepi asutaja Henn Ruukel.

"Näiteks Skype`i disain ja tootejuhtimine toimus peamiselt Londonis, mistõttu Eestisse nendes valdkondades kogemust ei tekkinud," selgitas Ruukel.

Samuti töötab välisturgudel Eesti IKT-ettevõtete kahjuks Eestis elavate IKT-spetsialistide väike hulk. "Välisriikidest inimeste Eestisse toomine on viimasel ajal paranenud, kuid kindlasti on lihtsam kutsuda inimest tiimiga liituma mõnes Euroopa metropolis, näiteks Londonis, Berliinis või Prahas kui Tallinnas," selgitas Ruukel.

Laias maailmas aitab aga Ruukeli sõnul läbi lüüa madalamad kulud palgale ja kontoripinnale võrreldes Lääne-Euroopa ja USA-ga. "Alustaval tarkvara startupil moodustavad need kulud ca 90% kõigist kuludest, seega oluline argument."

Ruukeli kogemusel eristab Eesti IKT sektori töötajaid muust maailmast ka kõrge töökultuur ja lojaalsus. "Töökohti valitakse hoolega ja kui valik tehtud, siis ka panustatakse ettevõtte edusse südamega ning iga parema palga pakkumise pärast paati ei vahetata."

"Samuti on Eesti tarkvaraarendajate tase ja kompetents igati maailmatasemel ja seda nii alustavate arendajate (värskelt IT Kolledžist tulnud) kui ka kogemustega (ex-Skype, ex-Playtech, ex-Swedbank) arendajate seas."

Vaadates IKT sektori tulevikku ja lähiaastal ees seisvatele muutustele on Ruukel optimist. "Kui ajalooliselt oleme harjunud mõtlema IKT ekspordist ennekõike kui tarkvara arenduse allhangetest välisfirmadele, siis pealekasvavad idufirmad osutavad globaalsel turul kasutajatele iseseisvalt lõppteenust. Mida rohkem Eestis selliseid idufirmasid on, seda suurem on tõenäosus järgmise Skype tekkimiseks. Samuti tunduks loogiline, et näeme tulevikus rohkem idufirmade liitumisi, kus edukad kasvavad läbi liitumiste nendega, kelle ärimudel piisavalt edukaks ei osutu."

Henn Ruukel astub üles 20. oktoobril toimuval "IKTAastakonverentsil 2015", kus ta jagab kogemusi piirideülesest IT-ärist ning arutleb koos Nortali juhatuse liikme Oleg Shvaikovsky, Proeksperdi tegevjuhi Marko Sverdliku, Pipedrive`i kvaliteedijuhi Tiit Paananeni ja Erply tegevjuhi Kristjan Hiiemaaga Eesti IKT ettevõtjate võimaluste üle maailmas.

PÄEVAKAVA

08.45 – 09.20 Registreerimine ja hommikukohv09.20 - 09.30 Moderaatori avasõnad, sissejuhatus ja päevakava tutvustus

09.30 – 10.30 Äripäeva IKT TOP võitjate väljakuulutamine ja autasustamine.

Vestlusring TOPi võitjatega, vestlust juhib Äripäeva peatoimetaja Meelis Mandel

10.30 – 12.00 TNS Emori uuring: Eesti IKT sektori tervis.

Uuringu eesmärk on IKT ettevõtete majandusnäitajate pikaajalist trendi analüüsides ning sektori arvamusliidreid küsitledes välja selgitada Eesti IKT sektori olukord (tervis).

Uuringut kommenteerib Eesti IKT juhtide vestlusringBaltic Computer Systems AS juhataja Ants SildIT investor ja ettevõtja ning EstBANi juhatuse liige Andrei Korobeinik(teised esinejad kinnitamisel)

12.00 – 13.00 LÕUNA

13.00 – 14.00 Tehnoloogia kui ettevõtete kasvu peamine mootor. Maailma edukate ettevõtete näited. (inglise keeles) (Belgia) (inglise keeles) (Singapur)

McKinsey & Company direktor ja seeniorpartner Jacques Bughin

 14.00 – 15.00 „Aasia Skype“ case study: Mida on Eesti IKT sektoril õppida Aasia idufirmadelt? Kuidas siseneda Aasia turgudele?

Gentay Communications & Nanu asutaja ja tegevjuht Martin Nygate

15.00 – 15.30 KOHVIPAUS

15.30 – 16.15 Ettevõtete tippjuhtide vestlusring: Kuidas IKT spetsialistid saavad aidata ettevõtetel kasvada?Ragn Sellsi juhatuse esimees Rain Vääna

Inbanki juhatuse esimees Priit Põldoja

Leiburi tegevjuht Asso Lankots

16.15 – 17.00 Piiriülene IT äri ja Eesti IKT ettevõtjate võimalused maailmas. Ühtne EU digital economy Erply tegevjuht Kristjan HiiemaaIdufirma Fleep asutaja ja tegevjuht Henn Ruukel

Proeksperdi tegevjuht Marko Sverdlik

Nortali juhatuse liige Oleg Shvaikovsky

Endine Skype Eesti tegevjuht ja värske Pipedrive`i kvaliteedijuht Tiit Paananen

17.00 Konverentsi lõpetamine

Täpsem info konverentsi kohta SIIT ning registreeruda saab SIIN.

Autor: Merlin Mägi, ITuudised.ee toimetaja

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052