Autor: ITuudised.ee • 21. oktoober 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestis viidi läbi maailma esimene krüptograafiliselt privaatne uuring

Sharemindi kasutati esmakordselt privaatsete andmete analüüsiks.
AS Cybernetica poolt välja töötanud privaatsust säilitavat andmetöötlussüsteemi Sharemind kasutati Eestis esmakordselt privaatsete andmete analüüsiks.

Rakendusuuringute keskuse CentAR statistikud viisid läbi uuringu kasutades privaatsust säilitavat andmetöötlussüsteemi Sharemind, mis oli maailmas esimene krüptograafiliselt privaatne uuring. Uuringu eesmärk oli uurida IKT-tudengite õppeedukuse ja töötamise seost.

Uuring oli tähelepanuväärne kahel põhjusel. Esiteks toimus uuring riiklike registrite peal ning sai seega katta kogu rahvastikku. Teiseks, paralleelselt läbi viidud anonümiseerimist kasutavast uuringust jäid maksuandmete avaldamise piirangute tõttu välja 10%-30% tudengite andmed. Sharemindiga tehtud uuringus selliseid piiranguid ei rakendatud, sest Andmekaitse inspektsiooni analüüsi järgi oli Sharemindi uuringumeetod selleks piisavalt turvaline.

Usaldamatus andmete jagamisel ning karmid privaatsusnõuded raskendavad täna otsuseid toetavate uuringute tegemist, terviseandmete analüüsi, maksupettuste tuvastamist, aga ka näiteks eraisikute krediidikõlblikkuse registri loomist. Sharemind lahendab neid probleeme ning loob võimaluse tarkade otsuste tegemiseks nii riigis kui ettevõtetes.

 

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755