Autor: ITuudised.ee • 27. jaanuar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Cybernetica loob MTA-le uue infosüsteemi

Maksu- ja tolliameti juht Marek Helm.
Foto: Andras Kralla
Maksu- ja tolliameti teatel mängib ASi Cybernetica poolt neile loodav uus infosüsteem Eesti väliskaubanduse jaoks märkimisväärset rolli.

Maksu- ja tolliameti peadirektori Marek Helmi sõnul annab projekti olulisusest aimu see, et tänu tollitariifistiku infosüsteemile on Eesti väliskaubandus üle Euroopa Liidu üldse võimalik.

"Seni kasutuses olev süsteem valmis enne Euroopa Liiduga liitumist ja vajab seetõttu kaasaajastamist nii tehniliselt kui kasutajamugavustelt. Pikaaegne kogemus koostööst Cyberneticaga annab kindlustunde, et Eesti saab kaasaegse ja hästitoimiva IT-süsteemi väliskaubanduse toetamiseks," ütles Helm pressiteates.

Rootsi ettevõtte Arctic Group ja Cybernetica koostöös arendatava maksu- ja tolliameti uue tollitariifistiku infosüsteemi peaeesmärk on ajakohastada tollitariifistiku, kvootide haldamise ning statistilise järelevalve süsteemid. Projekti tulemusena viiakse süsteemid üle uuele tehnilisele platvormile ning täiendatakse nende funktsionaalsust vastavalt Euroopa Komisjoni mitmeaastasele strateegilisele plaanile e-tolli süsteemide arendamiseks.

Cybernetica juhi Oliver Väärtnõu sõnul on tegu end hästi tõestanud lahendusega, mis on edukalt kasutusel mitmes Euroopa riigis. "Maksu- ja tolliamet on meie jaoks pikaajaline strateegiline partner ning soovime neile pakkuda parimat turulolevat lahendust. Meie poolt pakutud süsteem on end tõestanud kuues Euroopa riigis, kaasaarvatud Luksemburgis, Taanis ja Rootsis," sõnas ta.

Cybernetica e-tolli valdkonnajuht Rudolf Osman kinnitas, et tegu pole vaid haldusliku uuendusega – loodav lahendus muudab ka tolliklientide ja -ametnike töö kasutajasõbralikumaks ning võimaldab tööd ka mobiilsetelt platvormidelt.

Osmani sõnul on Arctic Groupi lahenduse ArcticITE arendamisel lähtutud euroliidu tolliadministratsioonide vajadustest, mistõttu see vastab kõikidele ELi nõuetele, võimaldades samas ka riiklikke omapärasid arvestavat maksude arvutust.

AS Cybernetica on küberneetika instituudist välja kasvanud küberturbe, kõrgtehnoloogilise riistvara ja tarkvaraarendusettevõte. Ettevõte on osalenud Eesti e-riigi lahenduste väljatöötamises, sealhulgas  e-riigi üldpõhimõtted ja õiguslik raamistik, digitaalallkirja seadus ja tehnoloogia, infosüsteemide turvaline andmevahetuskiht X-tee, interneti-hääletamine, EL nõuetele vastav tolliinfosüsteem ja muud olulised lahendused. Täna tegeleb Cybernetica e-riigi lahenduste ekspordiga.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755