8. aprill 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Esmakordselt külastab ettevõtjate delegatsioon Iraani

Foto: Pixabay
Täna sõidab 12-liikmeline Eesti ettevõtjatest koosnev äridelegatsioon Iraani. Visiit toimub koos EV välisministri Marina Kaljurannaga. Tegu on Eesti ajaloos esimese kõrgetasemelise visiidiga, mille eesmärk on luua tihedamad kahepoolsed riikidevahelised sidemed ning toetada ettevõtjaid nende püüdlustel seal muutuva majandusega riigis ettevõtlust edendada. Visiit kestab 12. aprillini.

Paljudel ettevõtjatel on Iraanis juba esmased kontaktid loodud ja teatud suhtlus partneritega käib. Kõrgetasemeline visiit aitab ettevõtjatel oma koostöösuhetes astuda järgmise sammu konkreetsema kokkuleppe suunas ja see ongi meie visiidi kõige olulisem eesmärk. Pärast seda, kui suur osa sanktsioonidest kaotati, on paljude riikide äridelegatsioonid Iraani külastanud. Nüüd on siis meie kord minna selle turuga lähemalt tutvuma, ütles kaubanduskoja projektijuht Jana Silaškova. 

Äridelegatsioonis on teiste hulgas näiteks logistika- ja transpordiettevõtjad, kes on huvitatud sealsest kaubanduskoridorist, mida saaks erinevateks vedudeks kasutada.

Ettevõtja Tarmo Nurmetalo ütles, et peamiselt huvitab nende ettevõtet see, kuidas kasutada sealset kaubanduskoridori ära erinevate kaupade veoks. Eriti pakuvad huvi need kaubad, mis tulevad SRÜ riikidest ja Hiinast. „Tahaksime aru saada, kuidas toimib seal piiriületus ning mida uut on viimaste aastate jooksul seal toimunud. Lähme sinna suure huviga ning meil on olemas juba eelnevalt leitud mõned kontaktid, kellega on plaanis ka kohtuda ja koostööst rääkida,“ lisas Nurmetalo.

Delegatsiooni kuuluvad Tarmo Nurmetalo (CF&S Estonia AS), Kristjan-Jaak Reigo (Autolink Baltics AS), Arle Mölder ja Saman Mostashari (Novira Capital), Jaanus Rahumägi (ESC Global Security-ECS Ltd), Ebekai Härm (Revala OÜ), Neinar Seli (Estiko AS), Taavi Einaste ja Peeter Smitt (Nortal AS), Hannes Plinte (Goswift OÜ), Hamed Alavi (Iraani-Põhjamaade Ettevõtluskeskus), Aivar Kesküla (Skinest Rail AS). Väliministeeriumist saadab äridelegatsiooni Meelis Ojassoo ning kaubanduskojast Mait Palts ja Jana Silaškova.

Programm avatakse ärifoorumiga, millele järgnevad ettevõtetevahelised kohtumised ning tutvumine sealse majanduskeskkonnaga. Lisaks on plaanitud kohtumine majandusministri ja kohalike kaubandusorganisatsioonide esindajatega.

Meelis Ojassoo, Välisministeeriumist rõhutab, et majandus on seal suures muutuses, astutakse esimesi samme liberaalsema ja avatuma majanduse suunas. Meie valdkondadest pakuvad neile kõige enam huvi energiasektor, transport, logistika, turism, loomulikult IT-valdkond, aga ka toidusektor. Meie teadmised Iraanis on piiratud, aga visiit annabki meile võimaluse tutvuda sealsete võimalustega ning alustada tihedamat koostööd, lisas Ojassoo.

Visiit toimub kaubanduskoja arengukoostöö projekti raames, mida rahastab Välisministeeriumarengu- ja humanitaarabi vahenditest.Koostööd on tehtud Iraani Kaubanduskoja, Alborzi Kaubanduskoja, Iraani saatkonnaga Helsingis ja hr Armen Mootafianiga, Eesti aukonsuliga Teheranis/Iraanis.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052