Autor: ITuudised.ee • 8. mai 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti suunab IKT raha koolide ühendustesse, baasvõrgu ehitusse ning inimeste IKT oskuste arendamisse

Foto: Pixabay
Majandus- ja taristuminister Kristen Michal saatis valitsusele heaks kiitmiseks Eesti infoühiskonna arengukava aastate 2016-2019 rakendusplaani, mis näeb ette IKT-valdkonna arendamiseks tänavu 32,2 miljonit eurot.

TULE KONVERENTSILE!

Konverentsil IT-tööjõukriis räägib majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi IKT-oskuste koordinaator Ave Lauringson lähemaltkuidas riik toetab IT-töötajate juurdekasvu

Konverents toimub juba 12. mail. 

Tutvu programmiga lähemalt, vaata kes esinevad ja on osalejatena end kirja pannud SIIN.

Soovin registreeruda! 

 

 

 

„Eesti nutikad e-lahendused on tuntud üle maailma. Rakendusplaaniga suurendame digitaalset kirjaoskust ja arendame IKT-taristut. Veebruaris läks meilt teele digitaalse kirjaoskuse arendamise tegevuskava, mille üks olulisemaid projekte on IT-sektori jaoks uute vajalike oskustega inimeste väljakoolitamine, pilootprojekt hõlmab 500 inimest. 14 miljoniga jätkame interneti baasvõrgu väljaehitamist, millel baseeruvalt saab kaablis või mobiilsena tuua kiire interneti igasse Eestimaa paika. Parandame ka 175 koolis IKT võrke ning tõstame turvalisust,“ sõnas minister ülevaateks.

Rakendusplaani üheks prioriteediks on kiirele internetile ligipääs hariduse valdkonnas ning Eesti üldhariduskoolides kohtvõrgu uuendamine ja väljaarendamine, mis võimaldab tulevikus paremini IKT-d õppetöös rakendada. Programmi „Üldhariduskoolide digitaristu kaasajastamine“ esimeses etapis, aastatel 2016-2018, korrastatakse 175 kooli kohtvõrgud, töötatakse välja kohtvõrgu autentimise ja turvalahendused ning paigaldatakse võrgu halduse ja monitooringu vahendid. Programmi kogueelarve on 13 243 294 eurot.

Eesti Infoühiskonna Arengukava 2020 üheks olulisemaks prioriteediks on rahvusvahelise konkurentsivõime tõstmine, mistõttu on vajalik toetada spetsialistide ümberõpet, et siseneda kõrgema palgatasemega sektoritesse, kus on selge tööjõu puudus. Pilootprojekti tulemusena luuakse praktilisel õppel põhinev täienduskoolituse mudel, mis vastab oma sisult tarkvaraarendusega tegelevate IKT ettevõtete ja organisatsioonide vajadustele. Loodava õppekava alusel koolitatakse kuni 500 inimest.

Foto: Pixabay

Olulisi jõupingutusi planeerib riik lisaks kõrgemate IKT-oskuste arendamisele teha ka IKT-spetsialistide järelkasvu tagamise osas, kus on fookuses elanikkonna digitaalne kirjaoskus laiemalt.

Järgnevatel aastatel on infoühiskonna arendamisel põhitähelepanu all samuti uue põlvkonna interneti baasvõrgu ehitamise lõpule viimine, mille arengut plaanitakse toetada ligi 14 miljoni euroga. Aastatel 2016-2017 on plaanis välja ehitada 1000 kilomeetri ulatuses uut baasvõrku.

Jätkuvalt on infoühiskonna arengu suunamisel prioriteediks riigi IKT-investeeringute juhtimine. Vajalik on, et IKT-investeeringute planeerimisel lähtutaks avaliku sektori asutuste strateegiliste põhieesmärkide saavutamise vajadusest ning et ka avaliku sektori investeeringute planeerimisel juurduks ärilise otstarbekuse põhine lähenemine.

Kogu infoühiskonna arengukava rakendamise hinnanguline maksumus on 218,8 miljonit eurot, millest enamus rahastatakse Euroopa Liidu struktuurifondidest. Infoühiskonna arengukava on välja töötatud avaliku, era- ja vabasektori koostöös.

Arengukavaga on võimalik lähemalt tutvuda https://www.mkm.ee/et/arengukavad

Foto: Pixabay
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755