23. mai 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nortal tutvustas Saksamaa Nordrhein-Westfaleni Liidumaa parlamendi delegatsioonile Eesti e-riiki

Foto: Oleg Hartšenko
Saksamaa Nordrhein-Westfaleni Liidumaa parlamendi Kristlik-Demokraatliku Liidu (CDU) fraktsiooni 64-liikmeline delegatsioon külastas 20. mail Tallinnas tarkvara- ning ärikonsultatsioonide ettevõtet Nortal. Visiidi eesmärk oli tutvuda Eesti e-riigiga.

Nortali asutaja ja tegevjuhi Priit Alamäe sõnul oli visiidi eesmärk vahetada kogemusi, tutvustada maailmas hästi tuntud ning tunnustatud Eesti e-riigi lahendusi, rääkida e-riigi toimimispõhimõtetest, mis on olnud eduloo taga ning mis võiks olla tulevikuvaade.

Saksamaa Nordrhein-Westfaleni liidumaa parlamendi Kristlik-Demokraatliku Liidu (CDU) fraktsioon teatas peale visiiti väljastatud pressiteates, et noor Eesti riik ja selle digitaliseerimise strateegia on saanud Euroopa Liidu riikidele selles vallas eeskujuks ning Eesti näite ja strateegia varal kavatseb CDU fraktsioon fraktsiooni juhi ja CDU aseesimehe Armin Lascheti juhtimisel järgmisel parlamendi plenaaristungil tutvustada ettepanekuid, kuidas kujundada sobivam keskkond Nordrhein-Westfaleni Liidumaa digitaliseerimiseks.

Alamäe rõhutas kohtumisel delegatsiooniga, et Eesti e-riigi edu ei ole taganud pelgalt hea tehnoloogiline võimekus ja oskused luua häid IT-lahendusi, selle võtmeks on olnud julged ja mõjukad otsused, mis on andnud võimaluse muuta seniseid tavasid ja süsteeme, riigi ning era- või juriidilise isiku vaheliste suhete toimimispõhimõtteid ja seadusandlust. „Eesti e-riik on teinud läbi tubli arengu, kuid leian, et see areng veel kestab ning on palju, mida saaks veelgi paremini teha,“ lisas Alamäe. Ühe näitena minevikust, mis on olnud oluliseks sammuks Eesti e-riigi eduloos, tõi Alamäe välja otsuse, mis ütleb, et riigiasutused ei tohi Eestis küsida kodanikelt uuesti andmeid, mis on kord esitatud ja riigi infosüsteemides olemas.

„Liidumaa parlamendi Kristlik-Demokraatliku Liidu (CDU) fraktsiooni delegatsiooni visiit on märgilise tähtsusega ning kinnitab huvi sõprussuhete ja koostöö tihendamiseks ning avab selleks loodetavasti võimalusi,” ütles Alamäe. Nordrhein-Westfaleni Liidumaa sisemajanduse kogutoodang ulatus 2014. aastal üle 600 miljardi euroni, moodustades Saksamaa SKT-st viiendiku ning ühtlasi võib seda pidada riigi IT-valdkonna keskuseks.

Majandusajakirja Fortune hinnangul on Nordrhein-Westfalenis nelja maailma top 100 suurima ettevõtte hulka kuuluva firma peakorter. Liidumaalt juhitakse mitmeid suurettevõtteid, nagu energiakontserne E.ON ja RWE, jaekaubandusgruppe Metro, Aldi Nord, Aldi Süd, Rewe, farmaatsiaettevõtet Bayer, telekommunikatsiooniettevõtet Deutsche Telekom, posti- ja logistikafirmat Deutsche Post, masinatööstuskontserni ThyssenKrupp ja mitmeid teisi.

Nortal on rahvusvaheline tarkvara- ning ärikonsultatsioonide ettevõte, mis keskendub ärikriitiliste ja suure ühiskondliku mõjuga projektide teostamisele järgnevates valdkondades: e-valitsemine, tervishoid, telekommunikatsioon, tootmine ja logistika. Ettevõtte käive 2015. aastal oli 45 miljonit eurot. Nortal teostab projekte Euroopas, Lähis-Idas ning Aafrikas ligi kahekümnes riigis ja annab tööd 550 spetsialistile. Nortal on hinnatud tööandja kõikidel sihtturgudel ning võitnud Eestis töötaja- ja peresõbralikuma ettevõtte konkursi kolmel korral – 2008. , 2010. ja 2014. aastal. www.nortal.ee

Foto: Oleg Hartšenko
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755