Autor: ITuudised.ee • 24. mai 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ActInSpace võitja Airsplint lihtsustab kosmosetehnoloogia abil parameedikute tööd

Foto: Tehnopol
Sel nädalavahetusel esmakordselt Eestis toimunud üleeuroopalise kosmosetehnoloogiate hackathoni ActInSpace võitis meeskond Airsplint, kelle lahendus lihtsustab parameedikute tööd. Ürituse idee algatajaks on Euroopa Kosmoseagentuuri Sud France kosmoseinkubatsioonikeskus. Eestis olid selle läbiviijateks Teaduspargi Tehnopoli Startup Inkubaator koos SA Garage48 ja TTÜ - Mektory Satelliidiprogrammiga.

ActInSpace toimus korraga 26s Euroopa linnas, milles osales üle 1 300 inseneri ja ärivaldkonna spetsialisti. Eestist osales üle 50 huvilise, kellest moodustati 7 rahvusvahelise taustaga võistkonda. Ööpäevase arendustegevuse eesmärgiks oli leida uusi ärimudeleid ja kasutusvõimalusi kosmose tarbeks väljaarendatud tehnoloogiatele igapäevaelurakenduseks Maa peal. Euroopa Kosmoseagentuuri ESA ja Prantsusmaa Kosmoseagentuuri CNES poolt oli lahendamiseks välja pakutud 85 põnevat väljakutset, mille intellektuaalset omandit on meeskondadel tõsisema äriplaani olemasolul võimalus tasuta kasutada.

Võistluse parimaid autasustati mitmete eriauhindadega. Peaauhinnaks oli pääs koos tasuta reisiga juuni lõpus Prantsusmaal Toulousis toimuvale üleeuroopalisse finaali. Eesti  6-liikmeline žürii valis võitjaks meeskonna Airsplint, kelle lahendus aitab kannatanu katkist või nihestatud jäset kiiresti immobiliseerida õnnetuskohast haiglasse transportimiseks. Senised lahasetüübid ei ole meedikutel kergesti kaasaskantavad ja neid transporditakse kiirabiautodes kandekottides, mis pole välitingimustes praktiline. Airsplint kasutab komosetehnoloogiat ja kosmose tingimuste jaoks loodud materjale, võimaldades meedikul kaasas kanda mitut üliõhukest ja kergesti täispuhutavat lahast, mida saab õnnetusjuhtumite puhul kannatanutele paigaldada. 

Sündmuse peakorraldaja, Triin Mahlakõivu sõnul oli ActInSpace Estonia 2016 eriline seetõttu, et kõigest ühe nädalavahetusega näitasid osalejad, kuidas kosmosetehnoloogiaid on võimalik rakendada ka maalähedastes valdkondades. “Nägime, et kosmosetehnoloogia ei ole midagi müstilist ja kättesaamatut, vaid see on vabalt rakendatav meie igapäevategevuste hõlbustamiseks. Heaks näiteks on kasvõi täna igas majapidamises olevad akutööriistad, mis on algselt arendatud kosmosemissioonidel kasutamiseks. Sarnselt leidis võitjameeskond Airsplint esmalt kosmose jaoks arendatud ultraõhukesele materjalile rakenduse meditsiini valdkonnas”.

Teised ActInSpace üritusel tähelepanu pälvinud lahendused: 

Touchless (Startup Inkubaatori eriauhind)-  kontseptsioon mobiilirakendusest, mis töötab koos magnetilise kaugjuhimisseadmega, võimaldades näiteks sportimisel ühe käeliigutusega helitugevust kontrollida. (Prototron rahastu eriauhind)-  tehnoloogiline ja äriline kontseptsioon kosmoses töötavast kasvuhoonest, et pakkuda kosmoseturistidele värsket toitu. (Garage48 eriauhind)-  RFID sensortehnoloogia kasutamine töötajate tööaja ja suhtlemise monitoorimiseks. (Mektory eriauhind)- virtuaalreaalsuse kohtumisteenused, kasutades kosmosemissioonide andmeid.  (Mektory ja Garage48 eriauhind)– virtuaalreaalsuse kaudu inimeste viimine kosmosesse.

Astromelon

Client Satisfaction

SpaceDate

Second Sight

Võistluse autasustamistseremoonial avaldas sündmuse korraldajatele ja osalejatele toetust ka Riigikogu kosmosevaldkonna toetusgrupi juht Pr Anne Sulling: „Mul on hea meel, et kosmosevaldkond on Eestis kogumas järjest enam populaarsust. ActInSpace võistlus ning järgmisel nädalavahetusel aset leidev Garage48 Space Tech 2016 hackathon aitavad teadvustada kosmosevaldkonna otsest sidet teadmistepõhise ettevõtlusega. Tuleval aastal on plaanis Eestis käivitada Euroopa Kosmoseagentuuri (ESA) äriinkubaator ning loodame kosmosevaldkonna hackathonidel osalejatest potentsiaalseid kandidaate ESA äriinkubaatorisse.“

Mektory Satelliidiprogrammi juht Mart Vihmand rõhutas kosmosetehnoloogiate arendamisel eelkõige interdistsiplinaarse lähenemise olulisust, mis tagab, et sisult keeruline projekt on tasakaalus ja elujõuline. „Insenerid annavad tootele sisu ja funktsionaalsuse, äriinimesed struktuuri ning planeerimise ja turundus vormi ja orienteerituse kliendile. Võib öelda, et need eeldused olid enamusel meeskondadel päris kenasti täidetud.“

Kõik tehnoloogiad tõsteti ööpäevaga oma valmidusastmetelt (TRL level) 1 kuni 2 astet ning samuti töötati äri- ning projektiplaanide arendamise suunal. Meeskondade esitlusoskusi treenis ettevõtlustreener Gleb Maltsev.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755