Autor: ITuudised.ee • 1. juuni 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rõivas: riik peab võimaldama ettevõtete muudatusi ja neid ka soodustama

Foto: Aali Lilleorg
Tehnoloogiakonverentsi Latitude59 avamisel 31. mail lausus peaminister Taavi Rõivas, et riik peab sammu pidama start-up ettevõtete kiire kasvuga ning mitte ainult võimaldama muudatusi, vaid neid ka soodustama. Oma avakõne lõpetuseks andis peaminister Rõivas üle e-residendi kaardi Yorki hertsogile, kes oli tulnud tema kutsel Latitude59 peaesinejaks.

„Väike riik, nagu Eesti on, peab mõtlema nagu start-up - olema avatud, osav, loov, katsetav ja olema teadlik, et suurim väärtus on usaldus,“ ütles peaminister Rõivas Latitude59 avamisel.

E-Eesti eesmärk on peaministri sõnul lihtne - vähendada bürokraatiat, et inimestel oleks aega tegeleda millegi produktiivsemaga: harida lapsi, kasvatada oma ettevõtet, avastada maailma, mõelda loovalt. „Tänapäeva tehnoloogia ei peaks mitte ainult aitama inimesi jõuda ja saavutada enamat, vaid inspireerima ka avalikku sektorit haarama võimalustest, et pakkuda tänu digitaalsetele lahendustele paremaid teenuseid,“ lausus peaminister. 

Tõdedes, et elame huvitaval ja väga kiiresti muutuval ajal ütles Rõivas, et seadused, äri ja tehnoloogia peavad tegema koostööd, et toetada innovatsiooni. Lisaks tõi ta välja tõsiasja, et uued tehnoloogiad ja ärimudelid raputavad vanu majandusharusid ning seetõttu töötatakse vajalikele muudatustele tihtipeale vastu.

Peaminister tõi näite jagamismajandusest, kus Eesti otsustas mitte võidelda muutuse vastu, vaid mõelda, kuidas saaks sellest kõige rohkem kasu. „Meie Riigikogu on töötamas seadusemuudatustega, mis legaliseeriks Eestis sõidujagamise ja Eesti maksuamet on loonud lihtsa  ja automaatse lahenduse taksojuhtide jaoks, mis toetab seda majandusharu kasvu.“

Maailma üks lihtsamaid keskkondi äri tegemiseks, mõistlikud maksud, üleriigiline kiire internet, loov keskkond, e-residentsus - need on vaid mõned näited, mille pärast tasub peaministri sõnul Eestisse tulla ja siia investeerida.

Peaminister kinnitas, et Eesti riik jätkab tööd keskkonna pidevalt paremaks muutmise nimel. „Eelmisel nädalal heaks kiidetud start-up viisa süsteem ja rahvusvaheliste koolide laiendamine muudavad Eestisse peredega tuleku veelgi sujuvamaks,“ kinnitas peaminister.

Peaminister Rõivas andis Latitude59 avamisel üle e-residendi kaardi ka tehnoloogiakonverentsi peaesinejale Yorki hertsogile.

 

Foto: Aali Lilleorg

„E-residentsus on minu jaoks suur au,“ ütles prints Andrew e-residendi kaarti kätte saades. „Ootan huviga pikemaajalist koostööd mitte ainult Eesti valitsusega, vaid ka siinse start-up kogukonnaga,“ lisas prints Andrew.

Yorki hertsog on Suurbritannias kuninganna esindajana ettevõtlus- ja digitaalvaldkonna patroon.

Tänavu üheksandat aastat toimuva tehnoloogiakonverentsi Latitude59 põhiteemadeks on virtuaalne riik, e-residentsus, tehisintellekt ja virtuaalreaalsus jm.

Foto: Tauno Tõhk
Foto: Tauno Tõhk
Foto: Tauno Tõhk
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755