11. juuni 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Pillesaar: rahatoojaid pole mõistlik maksustada

Foto: Meeli Küttim
Sotsiaalmaksu lae eelnõu tagasilükkamine oli valus löök tervele riigile, sest majanduslikult pole mõttekas maksustada neid, kes toovad riiki raha sisse, ütles Äripäevale IT-ettevõtte Helmes omanik Jaan Pillesaar.

Riigikogus lükati tagasi Vabaerakonna algatatud eelnõu sotsiaalmaksu lae kehtestamisks. Ettevõtja Jaan Pillesaar peab seda suureks tagasilöögiks tervele Eestile.

Pillesaare sõnul pole mingi saladus, et Eestis on ülekaalukalt kõrgem suhteline maksukoormus seatud teabetöö valdkonna töötajatele ja ettevõtjatele. "Selle tõttu on meie arstide, inseneride, õpetajate, teadlaste ja tarkvara arendajate netopalgad madalamad, kui nad olla võiks," märkis Pillesaar. Ta lisas, et ühe käibekrooni kohta on maksukoormus teenusvaldkonnas keskmiselt mitu korda kõrgem kui näiteks vahendusäris.

Pillesaare sõnul on selliselt kallutatud poliitika tulemusena Eestis vähem ekspordivõimelisi tarku töötajaid ja kõrgtehnoloogilist tootmist, kui on mõistlike tööjõumaksudega riikides.

Pillesaar märkis, et tema kogemuse järgi ei vaja suur osa edukaid teabetöötajad riigi pakutavaid sotsiaalteenuseid, kuid peavad praeguse maksusüsteemi järgi maksma nende mittevajalike teenuste eest mitmekordset hinda. "See on ebaõiglane süsteem ja targad töötajad saavad sellest aru," nentis Pillesaar.

Tema sõnul aitaks sotsiaalmaksu lagi ebaõiglust leevendada ja võimaldaks ettevõtetel rohkem rahvusvahelise äriteadmise ja -kogemusega inimesi Eestisse tuua.

Loe pikemalt Äripäevast.

Autor: Kaisa Gabral, Äripäeva ajakirjanik

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755