9. juuni 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Priit Alamäe: Kõrgepalgaliste seadus oleks olnud väga vajalik

Foto: Andras Kralla
„Kurb,“ ütles IT-ettevõtte Nortal juht Priit Alamäe Äripäevale, kuuldes, et riigikogu lükkas tagasi sotsiaalmaksu lae kehtestama pidanud seaduseelnõu.

Alamäe sõnul oleks seadus olnud väga vajalik. "Tööjõumaksud on Eestis kõrged ja see võinuks anda leevendust. Eriti vajalik on see sektoritele, kus tippkvalifikatsiooniga tööjõud on põhiline kuluartikkel. Kindlasti oleks see lisaargument välismaiste spetsialistide Eestisse toomisel,“ märkis Alamäe.

Ta lisas, et kui vaadata viimase 10 aasta statistikat, on ettevõtete kasumid ja investeeringud suhtena SKPsse järjest langenud, samas kui tööjõukulud on selges tõusus. „See pärsib meie ettevõtete pikaajalist konkurentsivõimet. Lisaks võib see muudatus kurioossel kombel isegi suurendada sotsiaalmaksu laekumist dividendide arvelt,“ arutles Alamäe.

Lisaks Alamäele on teisedki ettevõtjad rääkinud, et Eestis pole võtta kvalifitseeritud spetsialiste ja üks võimalus neid siia saada on kehtestada sotsiaalmaksule lagi. Vabaerakond kirjutas sotsiaalmaksu lae eelnõu seletuskirjas, et lisaks spetsialistide siia meelitamisele võiks muudatus soodustada ka nende siia jäämist, misläbi muutuks Eesti majandus targemaks ja tootlikumaks.

Loe edasi Äripäevast.

Autor: Kaisa Gabral, Äripäeva ajakirjanik

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755