Autor: Aali Lilleorg • 22. juuni 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kivimägi: jagamismajandust jõuga ei keela

Foto: Pixabay
Grupp Riigikogu liikmeid arutas Eesti Jagamismajanduse Liidu esindajatega ühistranspordiseaduse muudatusi, millega soovitakse seadustada kokkuleppevedusid ja sõidujagamist ning täpsustada jagamismajanduse põhimõtteid.

Majanduskomisjoni esimehe Toomas Kivimägi sõnul ei saa jagamismajandust jõuga ära keelata. „See on eksisteerinud juba aastakümneid ühel või teisel viisil, ent viimastel aastatel tänu infotehnoloogia tormilisele arengule on kommertsialiseerunud,“ ütles Kivimägi. „Uued ärimudelid eeldavad õiguslikult paindlikumaid või lausa uusi platvorme. Nende surumine olemasolevate ettevõtlusvormide ja –tavade raamesse tähendaks nende kasvu jõulist administratiivset piiramist, millest kaotavad kõik - kliendid, ettevõtjad, riik.”

Kohtumisel Eesti Jagamismajanduse Liidu esindajatega kutsus Kivimägi üles hoidma jätkuvalt konstruktiivset joont erinevate osapoolte vahel, mis on üks oluline eeldus õiglase lahenduse leidmisel.

Miks võeti aeg maha?

Eelnõu üks algatajaid, majanduskomisjoni liige Kalle Palling rõhutas kohtumisel, et tegemist on pretsedendi loomisega kogu Euroopas ning seetõttu tuleb anda osapooltele ja ministeeriumile aega seisukohtade kujundamiseks ja selgitamiseks. „Muuhulgas pidasime tähtsaks ka taksojuhtidega tasakaalukoha leidmist. Just seetõttu on kummaline, et taksojuhid, kasutades ära teatud õiguslikku vaakumit, on pöördunud politsei poole survestamaks tulevikuärimudelite keelustamist.“

Pallingu sõnul oli üks aja mahavõtmise põhjuseid see, et Euroopa Komisjon avaldas 2. juunil koostöömajanduse teatise, mis andis juhised valdkonna reguleerimiseks Euroopa Liidus. „On positiivne, et Eestit on toodud selles teatises esile kui head näidet, kus on otsustanud luua uutele majandusvormidele keskkonda, selmet seda pimesi keelama asuda,“ ütles Palling.

26 Riigikogu liikme algatatud ühistranspordiseaduse muutmise seaduse eelnõu (188 SE) on läbinud Riigikogus esimese lugemise ning menetlus jätkub sügisistungjärgul. Toomas Kivimägi kinnitas kohtumisel, et eelnõu menetlemine on majanduskomisjoni suvise ja varasügise töökava üks prioriteete. Tema hinnangul võiks eelnõu ideaalis jõuda lõpphääletuseni sügisistungjärgu esimeses pooles.

Foto: Pixabay
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755