Autor: Kaja Kallas • 30. juuni 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ettevõtluse arenguks on vaja üleeuroopalist maksuplatvormi

Kaja Kallase ja Euroopa Internetifoorumi korraldatud debatt digimajanduse maksustamisest.
Foto: Kaja Kallase blogi
Kuigi maksupoliitika on Euroopa Liidus iga liikmesriigi enda korraldada, käis europarlamendi saadik Kaja Kallas 29. juunil toimunud Euroopa Internetifoorumi debatil välja idee luua üleeuroopaline maksuplatvorm.

“Luxleaks’i skandaal on maksudebati küll Euroopas taasavanud, kuid valdavalt ollakse siiski seisukohal, et maksud on liikmesriigi enda teha. Minu arvates ei oleks siin ületamatut konflikti riikide suveräänsuse ja ettevõtja mugavuse vahel, kui meil oleks näiteks üks üle-euroopaline digitaalne käibemaksudeklareerimise platvorm,” ütles depatil Kallas.

Selline platvorm lihtsustaks Kallase sõnul tunduvalt nende ettevõtjate elu, kellel on soov piiriüleselt tegutseda, kuid kes ei suuda läbi murda erinevate liikmesriikide maksusüsteemidest. “Ettevõtjad saaksid sinna omas keeles sisestada andmeid ning süsteem omakorda kalkuleerib vastava maksu ja suunab selle õigesse maksuametisse. Mulle tundub, et sellise platvormi loomine nõuab eelkõige pealehakkamist ja eestvedamist Euroopa poolt, aga ka arusaamist, et ettevõtjatele maksude maksmise võimalikult lihtsaks tegemine on kõigi huvides,” selgitas Kallas.

Arvestades käimasolevat arutelu maksustamise eeskirjade üle digitaalsel ühisturul, organiseeris europarlamendi saadik Kaja Kallas koos Euroopa Internetifoorumiga debati “Maksundus digimajanduses”. Üritusel arutleti erinevate võimaluste üle, kuidas maksustada digitaalses majanduses tegutsevaid ettevõtteid, millised on peamised piiriüleselt tegutsevate ettevõtete raskused maksunduses ja millised võivad olla nende probleemide tagajärjed.

Täispikka blogipostitust debatist saab lugeda Kaja Kallase blogist.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052