31. juuli 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arvestatav äriidee - osaluse jagamine

Foto: Raul Mee
Kui äriidee teostamiseks on võrrandis olemas tubli meeskond ja vettpidav äriplaan, aga puudub raha, mida pangast ei saa ja toetusena ei taha, siis on lahendus leida vajalik kapital ühisrahastusplatvormi kaudu.

Kevadel kaasas osaluspõhise ühisrahastusplatvormi Fundwise kaudu firmasse edukalt kapitali Skillificu talendiotsingumootori looja Rainer Aunpu. Tema sõnul said täidetud kaks eesmärki, milleks olid:

saada korralikult nähtavust, et toetada firma brändingut, müüki ja uute kasutajate liitumist, ningkoguda kokku 90 000 eurot.

“Esialgu otsisime Skillificule seemnerahastust ingelinvestoritelt. See oli keeruline, kuna kõik huvilised eelistasid tulla kaasa siis, kui juba mingi kriitiline hulk investoreid ja raha on koos. Keegi ei tahtnud võtta juhtrolli,” rääkis Aunpu, miks otsustati just ühisrahastuse kasuks. 

Kampaania õnnestumiseks koondas Skillific kõik jõud info jagamiseks ja aktiviseeris maksimaalselt kogu suhtevõrgustiku ning viimasel hetkel tekkinud idee ajel palgati appi ka rahvusvahelise võrgustikuga professionaalne digiturundaja.

Tulemusena saadi firmasse juurde 64 uut osanikku, kellega on sõlmitud osanike leping. 

Juunis sai enam kui 180 investori abiga soovitud 100 000 euro asemel 209 000 eurot kapitali juurde ka Funderbeami keskkonnas (tegu on n-ö minibörsiga, see tähendab, et lisaks kapitali kaasamisele muutuvad investeeringud ettevõtetesse kaubeldavaks – toim.) kampaania läbi viinud SportID, millega soovitakse laieneda ettevõtte tegevjuhi Marti Soosaare sõnul Saksamaa turule. Kampaania tulemusel tekkisid konkreetsemad kohustused ja tähtajad ning Saksamaal tegutsemine saab alguse kiiremas tempos.

Ka Skillific on arvestanud juba töökohustuste lisandumisega – regulaarse infokirja saatmisega investoritele. “Õnneks on meie investorid väga mõistlikud ega ole saatnud meile individuaalseid järelepärimisi ettevõtte käekäigu kohta. Laviinina oleks sellise infovoo haldamine ilmselt iduettevõtte jaoks liiga koormav,” täiendas ta.

Ühisrahastuse kaudu raha kaasamise eelistest ja riskidest loe lähemalt Äripäevast.

Signe Sillasoo

[email protected]

 

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755