Autor: Aali Lilleorg • 22. august 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ekspert: idufirmad peavad järjest kiiremini kasumit teenima

Foto: Erakogu
Rahvusvahelised riskikapitalistid ootavad iduettevõttelt järjest kiiremat kasumiteenimist. Kust võiks alustav Eesti ettevõte arenguks vajalikku raha saada? Nõu annab Ettevõtluskõrgkooli Mainor start-up ettevõtluse erialajuht ja pikaajaliselt Läti start-upide ühenduse Techhub Riga juhina töötanud Alise Lezdina.

Seni vaatasid Lezdina sõnul rahvusvahelised investorid rohkem iduettevõtte kasvupotentsiaali, aga nüüd oodatakse, et firmad on kasumlikud juba varajases arengustaadiumis. "Sellest tulenevalt üritavad startupid kasumlikkust ülespuhutult ja endale sobiva nurga alt näidata," selgitas ta.

Eesti investorid aga jälgivad Lezdina hinnangul endiselt rohkem kasvupotentsiaali, sest kohalik idufirmade rahaturg pole nii konkurentsitihe kui näiteks USAs ning seetõttu näitavad Eesti idufirmad endast ka ausamat pilti.

"Üldiselt hindavad investorid kõige suurema kasumipotentsiaaliga valdkondadeks finantstehnoloogiat, ärilt-ärile teenuseid ja müüki parandavaid lahendusi ning ka meelelahutusvaldkonda," lausus Lezdina. 

Kust saab Eesti iduettevõte raha? 

Kõige esimene tase on iseenda, sõprade ja perekonna vahendite ning ettevõtte enda käibe investeerimine.EAS koordineerib 8,1 miljoni euro Euroopa Regionaalarengu Fondi rahast starditoetuse jagamist vähem kui kahe aasta vanustele firmadele.KredEx annab stardilaenu firmadele, mis on tegutsenud vähem kui kolm aastat.Eesti riik plaanib avada koos erasektoriga EstFund fondi, mis annab idufirmadele investeeringuteks üle 100 miljoni euro.EstBAN äriinglite võrgustik lubab anda 20 000 kuni pool miljonit eurot investeeringuks projektidele, mis pole seotud kinnisvara või hasartmängudega.Raha tasub küsida ka EstBANi Soome versioonist FiBAN, mille liikmed otsivad samuti varases arengufaasis, hea tiimi ja suure potentsiaaliga iduettevõtteid.Rahvusvahelised ühisrahastusplatvormid Kickstarter, IndieGoGo ning nende regionaalsed versioonid Funderbeam, Fundwise, Hooandja.ee. Samuti on Eesti projektidele avatud Rootsi FundedByMe ning Läti Mintos ühisrahastuskogukonnad.Rahvusvahelised mõjukad investeerimisgurud Suurbritannias ja Silicon Valleys ootavad pigem hilisemas faasis start-up firmasid, mis juba toimivad ja on väga suure potentsiaaliga.

 

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052