23. august 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kes on Rootsi suurimad tehnoloogiamiljardärid?

Foto: Veiko Tõkman
Rootsi tehnoloogiasektoris on enim miljardäre (Rootsi kroonides) sündinud mängude alalt, näitab Rootsi majanduslehe Dagens Industri värske ülevaade.

Sellest vallast on Rootsis viimase kümne aastaga tulnud 14 miljardäri – neist kaheksa arvutimängude ja ülejäänud kuus kas online pokkeri, kihlveokontorite või kasiinode alalt.

Pingerea tipus on Markus Persson (37), populaarseks saanud arvutimängu „Minecraft“ looja ja selle omanikfirma Mojang kaasasutaja. Aastal 2014 ostis Microsoft firma 18 miljardi Rootsi krooni eest üles. Perssoni vara suuruseks on hinnatud 16,7 miljardit Rootsi krooni.

Teisel kohal on Skype’i kaasasutaja Niklas Zennström (50), kelle vara on hinnatud 11 miljardile Rootsi kroonile. Aastal 2005 müüs ta Skype’i 2,6 miljardi Rootsi krooni eest Ebay’le. Praegu kuulub Skype Microsoftile. Zennströmil on nüüd riskikapitalifirma Atomico, mis on Euroopa tehnoloogiasektoris üks olulisemaid. Üks edukas investeering, mis on suure kasuga maha müüdud, oli näiteks Soome mängutootjasse Supercell.

Kolmandal kuni kuuendal kohal on 4 miljardi Rootsi krooni suuruse varaga muusikasaidi Spotify kaasasutaja Daniel Ek (33), teine Spotify kaasasutaja Martin Lorentzon (47) ning eelpool juba nimetatud Mojangi kaasasutaja Jakob Porsér (38).

Esikümnesse mahuvad ka sellised mängud nagu „Candy Crush Saga“ (King) ja „Europa Universalis“ (Paradox) tootnud firmade asutajad ja tegevjuhid. Noorim miljardär on 33 aastat vana ja vanim 74.

Kokku on Rootsi tehnoloogiasektori kroonimiljardäride nimekirjas 27 nime. Paljud investeerivad ka ise alustavatesse ettevõtetesse. Erandiks on pingerea liider Markus Persson, kelle investeeringud on seni keskendunud peamiselt lennukitele ja luksuskorteritele. Ka Mojangi asutajad Jakob Porsér ja Carl Manneh ei ole ise idufirmasid rahastanud.

Allikas: Äripäev

 

Autor: Sirje Rank, Äripäeva ajakirjanik

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755