Autor: ITuudised.ee • 7. september 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

UURING: pilveteenuste kasutuselevõtt on ületanud kõik prognoosid

Foto: Pixabay
Pilveteenuseid võtavad kasutusele oluliselt enam ettevõtteid, kui keegi prognoosida oskas, selgus IBMi uuringus. Ettevõtete jaoks on suurimad kasutegurid olnud uutesse valdkondadesse laienemine, uute teenimisviiside ja ärimudelite loomine, suurimad katsumused on seotud turvalisusega.

Uuring tulemuse selgus, et pea kõik ettevõtted kasutavad pilveteenuseid, kuid mitte veel kõige jaoks. 78% uuringus osalenutest ütlesid, et nende pilveteenuste initsiatiiv on juba koordineeritud või täielikult ellu viidud, kui 2012. aastal oli see protsent vaid 34. Samas nähtub uuringutulemustest, et 45% tööst, mille saaksid ära teha pilveteenused, jäetakse endiselt majasiseste serverite hooleks.

„Ettevõtted võtavad pilveteenuseid – eriti hübriidpilveteenuseid – kasutusele oluliselt kiiremini, kui keegi oli valmis seda digitaalset muutust toetama,“ ütles Marie Wieck IBMist. „Ajal, mil kliendid lõikavad kasu oma majasiseste lahenduste integreerimisest pilveteenustega, näeme, et rohkem liigutatakse lahendusi ka avalikesse pilveteenustesse. Edukad kliendid on teinud plaanid, mille abil suunatakse vajalikud tööd sinna, kuhu need kõige paremini sobivad ning IBMi hübriidpilve strateegia aitab neil selle painduvuse ning kasvu poole jõuda.“

Uuring leidis, et peamised põhjused, miks hübriidpilve lahendusi kasutusele võetakse on:

1) omamiskulude vähendamine (54%),

2) innovatsiooni poole pürgimine (42%),3) efektiivsuse saavutamine (42%) ning4) suurem kliendi ootustele vastamine (40%).

Ettevõtted, kes on pilveteenused kasutusele võtnud, leidsid, et

1) see on aidanud neil laieneda uutesse valdkondadesse (76%),

2) leida uusi teenimisviise (71%) ning3) luua ja toetada uusi ärimudeleid (69%).

IBMi äriväärtuste instituudi (IBV) poolt teostatud uuringu „Hübriidpilve loomine: õige innovatsiooni, efektiivsuse ning kasvu koosluse loomine“ jaoks viidi läbi enam kui 1000 intervjuud 18 erineva valdkonna juhtivtöötajaga.

Juhtiv iseseisev tehnoloogiauuringute firma Technology Business Research, Inc. (TBR) nimetas IBMi hiljuti hübriidpilvekeskkondade valdkonna liidriks. TBRi poolt igal poolaastal läbiviidavas uuringus, millele vastas enam kui 1800 inimest, nimetati IBMi kui kui maailma juhtivat hübriidkeskkonna edendajat tänu ettevõtte suurele kliendibaasile, brändituntusele ning kogemusele hübriidlahendustes.

IBM on juhtival positsioonil erinevate müügiettevõtete hübriidpilve kasutuselevõtus ning teatud muudes hübriidpilve segmentides tänu oma laiale tootevalikule ning tugisüsteemidele, mis aitavad klientidel lahendusi integreerida ning seadistada.

Väljakutsed ja lahendused

Pilveteenuste kasutuselevõtmise otsus peab olema tehtud, nii et see annaks maksimaalselt tulu ning viiks riski minimaalsele tasemele. Uuringust selgub, et peamised kolm katsumust pilveteenuste kasutuselevõtul on

1) tuvalisuse probleemid ja nõuded (47%),

2) hinnastruktuur (41%) ning3) häired töös uue lahenduse kasutuselevõtu tõttu (38%).

Uuringutulemustest joonistusid välja kolm lahendust tagamaks konkurentsivõimeline ning kauakestev edu pilveteenuste kasutuselevõtul:

Tee selgeks, millised on pilveteenuste ärilised ja rahalised mõjud ning kasuta neid teadmisi tulevaste pilvelahendustega seonduvate käikude juures. Iga pilveteenuste kasutuselevõtu sammu juures mõtle nii IT kui ka äri eesmärkidele. Spetsiaalselt valmistatud pilvekeskkond on võimalik luua vaid siis, kui on olemas arusaamine, millised on ärivajadused ning kuidas pilvelahendused neid vajadusi toetada saavad.Suurenda võimekust, mille abil saad tegeleda mitme erineva pilvelahenduse pakkujaga. Dünaamilise ning vastastikul sõltuvusel toimiva keskkonna tööshoidmine nõuab ettevõttelt uusi oskusi ning uut tüüpi mõtlemist.Loo ühtsed ning kindlad reeglid, mida peavad jälgima kõik kolmandad osapooled. Need reeglid peaksid olema sama karmid ning neid peaks jõustama sama kindlalt, kui majasiseste lahenduste puhul. Sel viisil saab vältida inimeste poolt tehtavaid vigu.

Täispikka uuringut saab lugeda siit ibm.biz/tailoringcloud.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052