13. september 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Proekspert hakkab arendama maailma võimsama neutronkiirguse allika juhtimissüsteemi

Foto: Meeli Küttim
Eesti tarkvara- ja disainiettevõte Proekspert võitis raamhanke ning hakkab ühena kümnest maailma IT-ettevõttest arendama Rootsis paikneva rahvusvahelise teaduskeskuse European Spallation Source’i (ESS) neutronkiirguse allika komplekset juhtimissüsteemi.

Projektis osalemine on AS Proeksperdi juhatuse esimehe Marko Sverdliku sõnul oluline Eesti majandusele ning pakub ettevõttele võimaluse osaleda oluliste tulevikutehnoloogiate väljatöötamises. “Läbi hankevõitude tulevad Eesti riigi poolt teaduskeskusse tehtud investeeringud tagasi Eestisse," ütles Sverdlik ja lisas, et võimalus osaleda sellise mastaabiga projektis ning raamleping on ühtlasi tunnustus Eesti IT-ettevõtete töö kvaliteedile. "Teisalt pakub projekt meile suurepärase väljakutse ettevõtte võtmevaldkonnas, tehnoloogiate vallas, mis mõjutavad meie tulevikku alles 20 või ka 50 aasta pärast,” lisas Sverdlik.  

Tartu Ülikooli füüsika instituudi tööstussuhete ekspert, Eesti ESSi kontaktisik Ott Rebase sõnul annab projektis osalemine väga palju ka Eesti teadusele. “See loob Eesti teadlastele võimaluse töötada maailma teaduse eesliinil,” sõnas Rebane. Eesti teadlastele avaneb ligipääs maailma tippteadusele ning neutronkiirgusega kogutavad teadmised avavad Eesti teadlastele akna uute avastuste tegemisele biomeditsiinis, materjaliteadustes, keemias, ravimitööstuses ja paljudes teistes valdkondades. "Näiteks saame neutronkiirgusega uurida erinevaid tuleviku energiaallikaid. Lisaks saab neutronkiirguse allikat kasutada ravimitööstuses, kus sellega uuritakse ravimite lahustumist bioloogilistes organismides. Eluteaduste poole pealt saab uurida veel ka fotosünteesi ja näiteks seda, kuidas liigub vesi taimedes,” lisas Rebane.

Tartu Ülikooli teadusprorektori Marco Kirmi sõnul on rahvusvahelised uurimiskeskused nagu ESS tulevikutehnoloogiate sepikojad. “Mul on eriti hea meel, et lisaks meie teadlaste panusele on Eesti tehnoloogiafirmad edukalt läbinud karmi konkurentsi ning kvalifitseerunud uute innovatiivsete lahenduste loomisele tänu oma kõrgele kompetentsile ja varasemale kogemusele. See on Eestile parim viis osaleda rahvusvahelises teadmussiirdes, kaasates nii meie teaduspotentsiaali kui ka tööstust,“ lisas Kirm.

Proeksperdi arendatava juhtimissüsteemi näol on tegemist neutronkiirguse allika riistvara ja tarkvara siduva süsteemiga. Umbes 1,5 miljonist elektroonilisest kontrollpunktist koosnev süsteem võimaldab juhtida, kontrollida ja mõõta kiirendi poolt tektitatud osakeste voogu, sihtmärgi töötingimusi ning neutronite tekkimist. Samuti ühendab see kontrollsüsteem kõikide neutron-mõõtmise mõõteinstrumentide juhtimise ühte kohta. Proeksperdil on sarnaste kontroll- ja juhtimissüsteemide arendamises juba üle 10-aastane kogemus.

Kokku osales neutronkiirguse allika erinevate osade arenduse hankel 100 ettevõtet üle maailma, kellest partneriks valiti 29. Lisaks Proeksperdile osalevad teaduskeskuse tarkvaraarenduses Eesti ettevõtetest ka AS Helmes ja OÜ Elvior.

Euroopa Neutronkiirguse Allikas (European Spallation Source ehk ESS) on 17 Euroopa riigi (sh Eesti) ühisprojekt, mille eesmärgiks on ehitada ja töös hoida järgmise põlvkonna teadustaristut, mis on mõeldud põhiliselt materjaliuuringuteks neutronite abil. Neutronkiirguse abil saab uurida erinevate materjalide magnetilisi omadusi, struktuuri ning muid omadusi, mida teiste meetoditega pole üldse võimalik uurida. ESSi näol saab tegemist olema maailma võimsaima neutronkiirguse allikaga, mis ületab võimsuselt omataolisi ligi 100 korda.

 

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755