Autor: Aali Lilleorg • 8. oktoober 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti telemeditsiini startup pääses kiirendisse Saksamaal

Foto: Erakogu
Eesti e-tervise idufirma võeti vastu Berliini mainekasse kiirendisse Startupbootcamp Digital Health. Kokku kandideeris programmi 516 ettevõtet 60-st erinevast riigist. Dermtest valiti kümne parima hulka ja hakkab Saksamaal kontrollima sünnimärke vajase faasi nahavähi avastamiseks.

Dermtest võimaldab tarkvara abil inimestele kiiret sünnimärgi kontrolli. Dermatoloogi järjekorras ootamise asemel saab minna lähimasse Dermtesti partner-kliinikusse ning kasutada seal telemeditsiinilist sünnimärgi kontrollimise teenust.

“Kiirendiprogrammi intensiivne formaat tähendab meile järgmist käiku ettevõtte kasvatamisel ja uutele turgudele viimisel” märkis ettevõtte juht Priit Kruus. “Oleme Eestis katnud 10 maakonda ning suuremad linnad, samuti on Dermtest kasutusel Leedus ja järgmisena püüame kasvada Saksamaal” märkis Kruus.

Saksamaa tervishoius on sarnaselt Eestiga mitmeid murekohti. Järjekorrad eriarstidele on pikad ning süsteem kulukas. Aastas sureb melanoomi üle 3000 inimese. Seetõttu otsitakse lahendusi, mis olukorda parandaksid. Eesti e-tervis pakub seejuures sakslastele suurt huvi ja siinset tehnoloogiat ja start-up’e tuuakse eeskujuks. Bootcampi koordinaator Juliane Zielonka ütles tunnustavalt, et igas korralikus Euroopa kiirendiprogrammis peaks olema vähemalt üks Eesti start-up. Nüüd ongi Dermtesti kord ning kolm kuud tehakse tööd Berliinis. Samas kohas on programmis varem osalenud ka Eesti idufirmad coModule ja INZMO.

Dermtesti teadusjuht Riina Hallik teeb Dermtestist järgmisel nädalal ettekande ka Maailma Teledermatoloogia kongressil Londonis. “Dermtest on näide, kuidas e-tervis aitab parandada kättesaadavust ja ravitulemusi”, selgitas Hallik, lisades, et huvi lahenduse vastu tuntakse paljudes riikides. “Dermtest on ennast siin regioonis tõestanud, avastatud on 60 varase faasi nahavähki ning kokku on kontrollitud ligi 4000 sünnimärki, nüüd püüame saavutada sama Saksamaal aga kaheksakümmend korda suuremas mahus” ütles Hallik.

Dermtest kasvas välja Dr Niine Nahakliinikust 2013. aastal. Nüüd on tegemist eraldiseisva ettevõttega, mis nahavähi ennetuse ja varase avastamise tehnoloogiat arendab. Dermtest on ka Connected Health Klastri liige, mis aitab siinseid e-tervise ettevõtteid välisturgudele, kus otsitakse ennetust parandavaid lahendusi.

“Usume, et ennetava tervishoiu üks alustala on perearstisüsteem ning sellepärast oleme suunanud lahenduse just esmatasandi arstidele, kes oma patsiente nüüd kiiremini aidata saavad” selgitas Kruus ettevõtte filosoofiat.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755