18. jaanuar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EASi arenguprogrammis osalevad ettevõtted plaanivad viie aastaga tõsta müügitulu kokku 400 miljonit eurot

Tea Danilov
Foto: Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus
Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) ettevõtte arenguprogrammiga liitus esimesel aastal enam kui 100 ettevõtet, kes plaanivad viie aastaga luua täiendavalt 115 miljonit eurot lisandväärtust Eesti majandusele ning kasvatada müügitulu kokku 400 miljoni euro võrra. Enamik täna osalevatest ettevõtetest tegeleb tarkvaraarenduse, ehitusmaterjalide või mööbli tootmisega. Uute turgudena nähakse kõige rohkem Saksamaad, Rootsit ja Prantsusmaad.

„Tegu on EASis uue lähenemisega ettevõtete arendamisele - soovime aidata ettevõtteid nende kasvuhüppeks vajaliku pikaajalise plaani loomisega. Programm on jõukohane eelkõige keskmisest julgematele ja reeglina ligi 40 kuni 60 töötajaga ekspordivõimega ettevõtetele,“ ütles EASi ettevõtluse ja ekspordi keskuse direktor Tea Danilov. „Julgustav on näha, et lisaks tänasel eksporditurul oma tegevuse laiendamisele sihivad mitmed osalevad ettevõtted ka uusi kaugemaid turge.“

Kõige ambitsioonikamatel ettevõtetel, kelle arenguplaani on EAS heaks kiitnud, on võimalik taotleda ka rahalist toetust kuni 500 000 eurot. Esimesel aastal said rahalise toetuse 24 ettevõtet, teiste seas näiteks pakirobotite tootja Cleveron AS, disainkõlarite tootja Alfred & Partners OÜ, sõidukite haagiste tootja Respo Haagised AS, pehme mööbli tootja Ermatiko OÜ ja tarkvaraettevõte Mobi Solutions OÜ.

Danilovi sõnul on uus lähenemine, kus pakutakse koos personaalset nõustamist ja rahalist toetust, end õigustanud ja väärib jätkamist. Esimese aasta praktika põhjal on väga hästi käivitunud mentori nõustamisteenus, mida enamik kasutanud ettevõtetest on kõrgelt hinnanud. Kuna ettevõtete vajadused on väga eripalgelised, siis peame tõdema, et meil pole alati õnnestunud leida sobivat nõustajat oma mentorvõrgustikust. Paneme tulevikus veel enam rõhku uute kompetentsidega nõustajate kaasamisele erasektorist,“  lisas Danilov.

„Mentori kaasamine oli hea otsus, samuti oli asjakohane diagnostikute sisend. Mentori kasutamine võimaldas näha enda ettevõtte olukorda ka "horisondi tagant“ ning aitas end fokuseerida olulisele. Arenguprogrammi tegevus kinnitab, et pannes oma õla alla, saab riik olla ettevõtja partneriks,“ lausus oma kogemuse põhjal EASi ettevõtte arenguprogrammis osalev Eesti juhtiva laevateenindusettevõtte SRC Group AS-i juhatuse esimees ja tegevjuht Hannes Lilp.

Osalevate ettevõtete rahulolu personaalse nõustamise ehk mentoriteenusega on olnud väga kõrge - keskmine hinnang mentori kasulikkusele oli 2016. aastal 5-palli süsteemis keskmiselt 4,89.

Arenguprogrammis saab kuni aastani 2020 osaleda ligi 500 ettevõtet, kellest kuni pooltele pakutakse ka rahalise toetuse võimalust. Programmi sihtgrupp on vähemalt 8 töötajaga ja 3 aastat tegutsenud ettevõtted, kes tegutsevad tööstuse või nutika spetsialiseerumise valdkondades. Arenguprogrammis osalemise tulemusena oodatakse, et ettevõtte müügikäive ning lisandväärtus kasvab kolme aasta jooksul keskmiselt vähemalt 10% aastas. Arenguprogrammi kogueelarve on 73 miljonit eurot.

EASi ettevõtte arenguprogrammi rahastatakse Euroopa Liidu Regionaalarengu Fondi vahenditest.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052