20. veebruar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kes kuuluvad ideaalsesse projekti meeskonda?

IT arenduse projektijuhtimise hommikuseminari esineja ja Belbin Eesti partner ja meeskonnakoolitaja Mats Soomre sõnul on ideaalilähedane meeskond selline, kus professionaalsed oskused ja tahe (motiveeritus) on piisavalt head, et nende puudumine ei takista otseselt edasiliikumist ning kindlasti inimesed, kes teineteist oma tugevustega täiendavad.

Soomre sõnul on „valed inimesed“ meeskonnas suhteline mõiste. Tema sõnul võib inimene olla professionaalses mõttes igati kompetentne ja „õige inimene“ aga tema loomupärane võimekus (käitumiseelistused, tugevused ja nõrkused) ei pruugi toetada konkreetses projekti etapis parimal moel panustada. „Need, kes on projekti algfaasis erakordselt võimekad, ei pruugi seda olla projekti lõppfaasis. Heaks tugevuste indikaatoriks on aja kulgemise kiiris – kas aeg lendab või venib, kui inimene oma tööd teeb?,“ rääkis Soomre.

Tema sõnul on mure selles, et meil on tihti segamini tööst tulenevad kohustused ja õpitud oskused ning enda ja teiste loomupärased käitumiseelistustest tulenevad tugevused. „Siinkohal tulebki appi Belbini meeskonnarollide mudel, mis on maailmas tuntumaid meetodeid inimeste käitumiseelistuste analüüsiks.“

Kui aga ettevõttes (tööturul) on piiratud kogus vajalikke spetsialiste, siis Soomre sõnul tehakse otsus valdavalt ainult professionaalsete oskuste põhiselt, sest töö on töö, mis tuleb igal juhul ära teha.

Soomre sõnul on ideaalne või siiski pigem ideaalilähedane meeskond selline, kus professionaalsed oskused ja tahe (motiveeritus) on piisavalt head, et nende puudumine ei takista otseselt edasiliikumist ning kindlasti inimesed, kes teineteist oma tugevustega täiendavad.

„Edukuse tervikuna määrab suuresti õigete inimeste sobitamine töö ja meeskonnaga nii, et igaühe tugevused on maksimaalselt rakendatud ning tema nõrkused on asendatud meeskonna teiste liikmete tugevustega,“ rääkis Soomre. Gallup Inc. Uuringu kohaselt on inimeste pühendumus kuus korda tõenäolisem, kui nad saavad teadlikult rakendada oma tugevusi.

„Oluline pole mitte see, kes on meeskonnas, vaid see, kuidas meeskonnaliikmed omavahel suhtlevad, oma töö üles ehitavad ning sellesse panustavad.“ Google

Belbin Eesti partner ja meeskonnakoolitaja Mats Soomre räägib 28. veebruaril toimuval IT arenduse projektijuhtimise hommikuseminaril sellest, kuidas projekti meeskonnad edukalt koostööle panna. Kuidas suurendada inimeste pühendumist ning kuidas kasutada teadlikumalt inimeste tugevusi ja nõrkusi kogu projekti vältel.

Lisaks räägivad enda kogemustest Omniva, Datel ja Rahandusministeerium.

Registreeru SIIN.

 

Autor: Maarit Eerme, kaubandus.ee toimetaja

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755