Autor: Aali Lilleorg • 12. juuli 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Huawei, AS Datel ja HITSA koostöös saavad Eesti koolid kaasaegse digitaristu

Foto: Raul Mee
Pärast pikaleveninud ja keerukat hankeprotsessi Eesti koolide digitaristu kaasajastamiseks allkirjastasid täna koostöömemorandumi Huawei, AS Datel ja HITSA.

Täna allkirjastatud vastastikuse mõistmise memorandum tähistab uue koostöö algust kolme ettevõtte vahel. AS Datel ja Huawei esitasid ühispakkumuse HITSA korraldatud hankele koolide digitaristu arendamisele, mille edukaks kuulutamisele järgnes uue memorandumi allkirjastamine. 

Hanke raames soetab HITSA kohtvõrgu seadmed ning vajalikud teenused programmi esimeses etapis kuni 170 Eesti üldharidusskooli jaoks. Projekti raames ostetakse WiFi tugijaamad, kommutaatorid, tulemüürid ja juhtsüsteemid koos tugiteenustega ning esitlustehnika. Programmi eesmärk on kaasajastada koolide digitaristut üle kogu Eesti. 

„Eesti on IKT valdkonnas hästi arenenud ja meie jaoks hästi oluline teha just siin koostööd tehnoloogia ja hariduse valdkonnas. Lapsed on meie tulevik ning meie Huaweis soovime kindlustada, et seda tulevikku toetavad parimad võimalused," ütles Huawei Baltikumi tegevjuht Jack Zhu ja lisas, et panus sellesse projekti aitab kujundada maailma tulevikku, kuna nendele koolidele ning õpilastele hakatakse pakkuma korralikku ligipääsu infole ja andmetele.

"Mul on hea meel, et oleme koolide digitaristu kaasajastamisega jõudnud kohtvõrgu seadmete esimese tellimuseni, millega üks Harjumaa ja neli Pärnumaa kooli saavad lõplikult välja ehitatud uue kohtvõrgu kasutusele võtta veel enne uue õppeaasta algust. Tegu on esimese tellimusega kümnetest, mis sellel aastal esitatakse," ütles HITSA juhatuse esimees Heli Aru-Chabilan. Lisaks rõhutas ta, et on väga oluline vähendada kääre välismaal tekkinud Eesti uhke digi-aura ja koolides valitseva mahajäänud olukorra vahel. 

"AS Datel on 25 aasta jooksul varustanud pea kõiki Eesti koole ja ülikoole kaasaegse info- ja kommunikatsioonitehnoloogiaga. Sellele kogemusele tuginedes saab öelda, et see üliraskes konkurentsis võidetud projekt meie jaoks tähtis ja huvitav väljakutse, kuna teame, kui oluline on Eesti haridusele uue, ühtse kommunikatsioonikeskkonna loomine üle kogu riigi," ütles AS Datel tegevjuht Urmas Kõlli.

Jüri Saar
Foto: Raul Mee

Koostööd tutvustanud HITSA koolide digitaristu kaasajastamise programmijuht Jüri Saar tõdes, et enne memorandumi allkirjastamist tuli hakkama saada keeruka hankeprotsessiga, mille tingisid mitmed vaidlustamised. Kokkuvõttes tekkis sellest surve projekti planeeritud ajagraafikule ja sama töö tuleb nüüd teostada 2-3 kuud lühema ajaga. "Tegu on selle valdkonna ühe suurima projektiga, mis paratamatult tekitas konkurentides küsimusi. Oleme edukalt ühele poole saanud, leidnud võimalused ajalises mõttes väljakutsete ületamiseks ja meie ootus on, et saaksime lastele pakkuda kaasaegseid lahendusi," kommenteeris Saar. 

Praeguse seisuga hõlmab programm 170 kooli. Programmiga on koolidel ja omavalitsustel Saare sõnul võimalik liituda üks kord aastas ja järgmine võimalus selleks on 2017. aasta lõpus. Programmi esimene faas lõppeb 2018. aasta lõpus.  

Hanke kogumaksumus on 1,2 miljonit eurot. Üldhariduskoolide internetivõrkude renoveerimist ja rajamist toetatakse Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi poolt EL Sotsiaalfondist rahastatava programmi raames.

Foto: Raul Mee
Foto: Raul Mee
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755