Autor: ITuudised.ee • 18. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Thorgate'i juhatuse esimees: premeerigem tublisid ettevõtjaid sotsiaalmaksu vähendamisega

Thorgate'i juhatuse esimees Raido Pikkar
Foto: Jaanus_Jagoma?gi
Majanduse elavdamiseks tuleb vähendada sotsiaalmaksu või kehtestada selle lagi nendele ettevõtetele, mis panustavad aktiivselt teadus- ja arendustegevusse, ütles programmeerimiskoolituste sarja Python CodeClub hooaja lõpetamisel Thorgate'i juhatuse esimees Raido Pikkar.

“Riigi huvi on targemad ja paremini tasustatud töökohad, kuid sisuliselt karistatakse neid edukaid ettevõtteid, mis selleks ka kõrgema kvalifikatsiooniga töötajaid palkavad ja koolitavad,” sõnas Pikkar. Tema sõnul on pikalt arutatud riigi tööjõumaksude ebamõistlikult kõrget taset, kuid tegudeni pole jõutud, mistõttu toob ta lauale idee vähendada sotsiaalmaksu või kehtestada selle lagi nendele ettevõtetele, mis tegelevad aktiivselt teadus- ja arendustegevusega. “Võimalus on teha ülikoolide juurde nõuandev komision, mis saab teha ettepaneku, kas anda ettevõttele järgmiseks aastaks sotsiaalmaksu vähendamine ja millises mahus, kuid minu arust on mõistlik suurusjärk 1-5%,” lisas Pikkar. “Riigil on plaan tõsta aastaks 2020 teadus- ja arendustegevuse investeeringute taset 3%ni SKPst ja maksusoodustus annaks sellele kindlasti hea tõuke,” tõi ta näite riiklikust prioriteedist, mis ka ettepanekut toetab.

Pikkari hinnangul tuleb veel paremaks teha ka ülikoolide õppekavade praktilist poolt. “Kui oleks minu teha, kehtestaksin nõude, et 10% õppekavast tuleb täita häkatonidel ja koolitusprogrammides, nagu meie Python CodeClub, osalemisega, mitte ei piirduks vaid praktikatega ettevõtetes,” näitlikustas Pikkar. “Ja kui tudengid käivad erasektoriga aktiivselt läbi, siis nüüd tuleb sarnasele tasemele aidata õppejõud, kasvõi motiveerides tasustatud praktikatega, et paremini sünkroniseerida ülikoolide ja ettevõtete ootusi ning vajadusi,” lisas ta.

Python Codeclubi tasuta üritused toimusid sügis- ja kevadhooaegadel iganädalaselt kolmapäeva õhtuti Thorgate'i partnerite - teaduspargi Tehnopol, TTÜ, Mektory ja IT Kolledži - ruumides. Üritustel lahendati erineva raskusastmega ülesandeid, mille koostasid Thorgate’i arendajad ning CodeClubi mentorid. Iga ülesande õige lahenduse eest said osalejad punkte ning nende alusel koostati ka jooksev edetabel. Eelmisel 5 hooajal on üritustest osa võtnud üle 1000 huvilise. 

Tallinnas, Londonis ja Oslos kontoreid omav Thorgate keskendub keerukate veebi- ja mobiilirakenduste disainile ning arendamisele. Ettevõte on disaininud ja arendanud näiteks veebipoe eCoop.ee ning puiduvarude haldamise tööriistad Aristonile ja Eesti Puidumüügikeskusele, aga ka disaininud postimees.ee keskkonna. 

Thorgate'i investeeringute hulgas on näiteks Londonis toimunud start-up ettevõtete konkursi Seedcamp võitnud GateMe ja Eesti järgmiseks TransferWise'iks tituleeritud LeapIN, mis pakub veebipõhist ettevõtte haldamise terviklahendust, keskendudes eelkõige e-residentidele.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755