1. juuni 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tark Roheruum tutvustab Eestis arendatud nutikaid tehnoloogiad

Foto: Tallinna Teaduspark Tehnopol
Tallinna Teaduspark Tehnopol ja Pakri Teadus- ja Tööstuspark avasid 31. mail Tallinnas targa Roheruumi, mis ehitati koostöös Eesti IT- ja rohetehnoloogia valdkonna ettevõtetega.

Hoone eesmärgiks on anda nutikaid lahendusi pakkuvatele ettevõtetele võimalus testida tehnoloogiaid, edendada omavahelist koostööd ja tutvustada oma lahendusi nii kohalikule turule, kui Eestit iganädalaselt külastavatele välisdelegatsioonidele.

„Kui isejuhtivad autod on peagi meie tänapäev, siis sama võib öelda ka isejuhtivate hoonete ja elumajade kohta. Uued tehnoloogiad võimaldavad edukalt muuta hooned nii autonoomseks kui ka targaks – see tähendab, et sinna installeeritud tehnoloogiad hoolitsevad selle eest, et kõik vajalikud protsessid toimiksid õigel ajal õiges suunas ja õiges mahus. Selleks, et ehitada ühte tarka maja, peavad oskama targad tehnoloogiad ka omavahel suhelda ning siin tuleb appi IoT ehk asjade interneti lahendus, mis üha enam ja enam kasutusviise leiab“ kommenteeris Pakri Teadus-ja Tööstuspargi juht Enn Laansoo, Jr.

Valminud Roheruum on autonoomne hoone, mis on ehitatud koostöös Eesti IT -ja rohetehnoloogia valdkonna ettevõtetega. Hoone valmimisel on taaskasutatud merekonteinerit ning sellesse paigaldatud tarkade seadmete abil suudab ise toota ja salvestada elektrit ning tagada õige sisetemperatuuri ja õhuvahetuse. "Ehitis on tõestuseks, et isejuhtivad hooned on võimalikud ja meie tulevik. Kutsume kõiki huvilisi Roheruumi tehnoloogiatega tutvuma ning julgustame seda ka lühiajalise kontorina katsetama“ lisas Laansoo, Jr.

Roheruumi on tänaseks paigaldatud järgmised tehnoloogiad:

Merekonteinerist energiatõhus hoone - ZerolivingMobiilne läbipääsusüsteem - Smartel OÜHooneautomaatika - Aiotex OÜSisekliimaandur - Enwisen OÜEestis toodetud päikesepaneelid - Naps Solar EstoniaGeneraator-jalgratas - GeneratorbikeAkudesse minevat energiahulka mõõtev seade - Martem ASVõrgutehnoloogia – Thinnect OÜiOT platvorm – Elisa Eesti AS

Päikese-õhkküttepaneel - Sol navitas OÜ

Energiat akumuleeriv savisein - Saviukumaja OÜ

Tulevikus plaanitakse hoone juurde lisada ka Tuge Energia väiketuulik ja koos Elisa Eestiga alustada koostööd TTÜ tudengitega, et leida uudseid lahendusi, mis Elisa IoT platvormil töötada saaksid.

Roheruum on avatud ka uutele lahendustele.

Teaduspark Tehnopol ja PAKRI Teadus-ja Tööstuspark arendavad koostöös Eesti rohetehnoloogia valdkonda alates 2010 aastast. 

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755