Autor: ITuudised.ee • 26. juuni 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tollivaldkonna eesistumise prioriteetideks on IT-süsteemide tulevik ja tolli roll terrorismi rahastamise takistamises

Foto: Pixabay
Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise jooksul keskendub Eesti tollivaldkonnas ühiste IT-infosüsteemide arendamise küsimustele, et jõuda kuluefektiivsete lahendusteni ja vältida dubleerimist. Samuti jätkuvad arutelud selle üle, kuidas paremini takistada terrorismi rahastamiseks mõeldud sularaha ülepiirilist liikumist ja kultuuriväärtuste ebaseaduslikku importi.

Maksu- ja tolliameti peadirektor Valdur Laid ning tollikoostöö töögrupi juht Ardi Mitt tutvustasid 23. juunil Austrias toimunud tollijuhtide kohtumisel oma kolleegidele Eesti eesistumise prioriteete tolliliidu ja tollikoostöö töögruppide eestvedamisel.

EL-i tollisüsteemid ühtne arendamine on taas päevakorda tõusnud seoses uue tolliseadustiku rakendamisega, kus riigid liiguvad tolliteenuste digitaalsel arendamisel ja kaasajastamisel erinevas tempos. Eesti jätkab eesistumise ajal arutelu võimaluse üle minna EL-i siseselt järk-järgult üle IT-süsteemide ühisele arendusele, mis väldiks dubleerimist ja annaks võimaluse nii halduskoormuse kui maksumuse vähendamiseks.  

Terrorismi rahastamise tõkestamiseks plaanitakse edasi liikuda sularaha kontrolli määruse eelnõuga. Praegu tuleb EL-i piiril esitada deklaratsioon, kui kaasas on rohkem kui 10 000 eurot sularaha. Uus määrus paneks muuhulgas paika, kuidas kontrollida piiriülest sularaha liikumist posti- ja kullersaadetistes.

Samuti jätkavad liikmesriigid arutelu, kuidas takistada terrorismi rahastamist kultuuriväärtuste impordi efektiivsema kontrolliga.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755