Autor: ITuudised.ee • 30. juuni 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

BaltCap asutas VKEdele kasvukapitali pakkuva 50 miljoni eurose investeerimisfondi

Baltikumi erakapitali ettevõte BaltCap asutas uue investeerimisfondi BaltCap Growth Fund, mis pakub kasvukapitali Eestis, Lätis ja Leedus tegutsevatele väikese ja keskmise suurusega ettevõtetele (VKE). Fondi esmane kapitalimaht on 40 miljonit eurot ning Eestis juhivad seda BaltCapiga värskelt liitunud investeerimisvaldkonna tippkogemusega Heidi Kakko ja Marek Kiisa.

BaltCap Growth Fundi partneri ja investeerimiskomitee liikme Heidi Kakko sõnul on nõudlus uut tüüpi fondi järgi väga suur. “Seni nappis Eestis võimalusi rahastamaks 1-5 miljoni eurose aastakäibega ettevõtete kasvu. Samaaegselt on olnud selge vajadus kapitalisüstiks laienemisambitsioonidega äridele. Uue fondi poolt kasvukapitali pakkumine täidab siinsel turul olulise tühja koha,“ selgitas Kakko.

Heidi Kakko
Foto: Erakogu

BaltCap Growth Fundi teine partner Marek Kiisa lisas, et fond keskendub peamiselt investeeringutele, mis jäävad 0,5 - 3 miljoni euro vahemikku. “Oluline on ka see, et lõpuks ometi saavad kohalikud pensionifondid investeerida otse Baltikumi väike- ja keskmise suurusega ettevõtetesse,” ütles ta. Fondi üks suurimaid investoreid on Swedbanki pensionifondid.

Marek Kiisa
Foto: Erakogu

Kakko lisas, et BaltCap Growth Fundi tehtavate investeeringute puhul panustab investor ettevõtetesse lisaks kapitalile nii oma teadmiste, kogemuste kui kontaktivõrgustikuga, et leida koostöös teiste omanikega parimad lahendused ettevõtete kasvule. BaltCap Growth Fund on üks esimesi selle aasta algusest kehtima hakanud Investeerimisfondide seaduse alusel asutatud usaldusfonde ehk usaldusühingu vormis tegutsev fond, mis tähendab fondi investeerivate institutsionaalsete investorite jaoks, et fondi tasemel ei toimu tulude topeltmaksustamist – fond on maksunduslikult läbipaistev.

Fondi tegevus on suunatud Eesti, Läti ja Leedu ettevõtetele, mis soovivad tuua turule uusi tooteid ja teenuseid, laiendada tegevust ostu- ja ülevõtutehingute kaudu või kasvada regionaalseteks turuliidriteks. Era- ja riskikapitali käsitletakse kui tarka raha, kus investeerimisfond panustab lisaks kapitalile ka teadmiste, kogemuste ja kontaktivõrgustikuga. Kolme Balti riigi peale kokku planeeritakse teha 15-20 investeeringut.

BaltCapi juhtivpartner Martin Kõdari hinnangul on tipptegijatest tiim üks BaltCapi tugevusi.“Meil on hea meel, et BaltCap Growth Fundi partneritena liituvad kaks väga ulatusliku kogemusega professionaali - Heidi ja Marek, kelle eestvedamisel valmistasime ette uue fondi turuletoomise. Kindlasti on meeskond üks peamisi põhjusi, miks pensionifondidest investorid on BaltCapile taas uue fondi juhtimise usaldanud,” rääkis ta.

BaltCap Growth Fund loodi BaltCapi, Balti Innovatsioonifondi (BIF), Euroopa Investeerimisfondi (EIF), KredExi ja kohalike pensionifondide koostöös. BaltCap on sõlminud institutsionaalsete investoritega kokkulepped vahendite kaasamiseks rohkem kui 40 miljoni euroses mahus. Suuremate investorite hulka kuuluvad lisaks Swedbanki pensionifondidele Balti Innovatsioonifondi kaudu EIF ja KredEx. Fondi asutamise kiitis heaks Eesti Finantsinspektsioon ja see on registreeritud Eesti Äriregistris.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755