• 27.07.17, 12:50
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

Nokia ületas ootusi

Nokia teise kvartali majandustulemused ületasid analüütikute ootusi, saades positiivse tõuke patenditüli lahenemisest Apple’iga ning tugevast kulude kontrollist tingimustes, kus võrguseadmete turul on kitsad ajad.
Nokia peakontor Espoos
  • Nokia peakontor Espoos Foto: Wikimedia (Villeke)
Kasum aktsia kohta kerkis 8 sendile läinud aasta sama perioodi 3 sendilt. Agentuuri Bloomberg küsitletud analüütikute ootused olid keskmiselt 5 sendi tasemel.
Käive kahanes teises kvartalis 1% 5,63 miljardile eurole võrreldes analüütikute prognoositud 5,62 miljardi euroga.
Maikuus Apple’iga lahenenud patenditüli andis Nokia patentide üksuses 90% tulude kasvust 230 miljonile eurole läinud aasta 89 miljonilt eurolt. See kõrge marginaaliga patentide litsenseerimise valdkond on Nokiale kasvava tähtsusega, kuna võrguseadmete turg on praegu madalaseisus.
„See litsentseerimise ja äripartnerluse kokkulepe, mis me Apple’iga saavutasime, oli selgelt kvartali kõrghetk,“ kommenteeris Nokia tegevjuht Rajeev Suri. „Plaanime neid ärisuhteid Apple’iga lähikuudel edasi arendada.“
Käive võrguseadmete üksusest, mis on suurim üksus, kahanes 5% 4,97 miljardile eurole. Nokia märkis, et turu seis selles valdkonnas on praegu keeruline, prognoosides turule 3-5% suurust langust. Nokial õnnestus siin aga saavutada parem tulemus kui Rootsi võrguseadmete tootjal Ericssonil, mis teatas läinud nädalal võrguseadmete sektoris müügi 8% suurusest langusest.
Pehmendamaks negatiivset mõju mobiilside infrastruktuuri investeeringute vähenemisest, on Nokia üle võtnud oma Prantsuse rivaali Alcatel-Lucenti, mis tagab Nokiale laiema tooteportfelli.
Täiendavat tulu saab Nokia ka Apple’iga mitmeks aastaks sõlmitud lepingust võrguseadmete ja teenuste müügiks. Apple omakorda võtab lepingu järgi taas oma poodidesse ja veebi Nokia digitaalse tervise tooted.
Nokia aktsia oli majandustulemuste avaldamise järel hommikul Helsingi börsil ligi 3% plussis. 
Allikas: Äripäev
Autor: Sirje Rank, Äripäeva ajakirjanik

Seotud lood

Uudised
  • 02.12.17, 18:24
BlackBerry kaotas Nokiale patendivaidluse
Kanada telefonitootja BlackBerry teatas reedel, et on sunnitud maksma Nokiale patendivaidluse kaotuse tõttu 137 miljonit dollarit, vahendas Reuters.
Uudised
  • 04.02.18, 16:57
Nokia näitas oodatust paremaid kvartalitulemusi
Võrguseadmeid müüv Nokia näitas oodatust paremaid kvartalitulemusi ning prognoosib kasumi taastumist aastaks 2020, kirjutab Reuters.
Uudised
  • 10.05.17, 17:20
Starman ja Elisa avasid uuendusliku 10G optilise võrgu
Starman ja Elisa avasid 10. mail Eestis uue põlvkonna fiiberoptilise 10G võrgu, hakates koostöös Nokiaga esimese operaatorina Euroopas pakkuma 10G EPON tehnoloogial põhinevat ülikiiret internetiühendust.
Uudised
  • 05.11.17, 21:27
Nokia oli põhjanaabrite börsi käibeliider
Börsistatistika kohaselt moodustasid Nokia aktsiatega tehtud tehingud oktoobris suurema osa põhjanaabrite börsi käibest, vahendab Kauppalehti.
  • ST
Sisuturundus
  • 10.10.24, 15:13
Lahendus ettevõtte juhile võlgade haldamiseks – Infopanga võlaregister
Juhid puutuvad sageli kokku keeruliste võlgnike ja hilinenud maksetega, mis võivad mõjutada rahavoogu ja tekitada stressi. Võlgnikega tegelemine on aeganõudev ja koormav, eriti kui kaasnevad meeldetuletused, vaidlustused ja võlgnike passiivsus. Infopanga võlaregister aitab aga juhtidel hallata võlgnevusi kiiremini ja lihtsamalt, säästes nii aega kui ka närve.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi ITuudised esilehele