• 04.09.17, 15:55
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

E-riigi kuvand haihtub

E-riigi kuvand on murenemas – riigi tarkvaarendus vajab arenguhüpet, kirjutab AgileWorks AS juhtivarendaja/juhatuse liige Karel Golberg.
E-riigi kuvand haihtub
  • Foto: pixabay.com
Eesti kui e-riigi kuvand on üle maailma teada, selle loomisel ja levitamisel on tehtud head tööd. Kindlasti mõnda aega vastas see kuvand ka tegelikkusele, kuid enam pigem mitte. Viimati suure fiaskoga lõppenud SKAIS2 projekt võiks olla piisav hoiatus, et nii me enam jätkata ei saa: eesrindliku e-riigi kuvand on haihtumas.
Probleem algab sellest, kuidas tarkvaraarenduses riigihankeid tehakse. Praegu tehakse kõik hanked e-riigihangete keskkonnas, mille pakutav kasutajakogemus oleks vastuvõetav olnud ehk üheksakümnendatel. Keskkond, mis peaks riigihangete korraldamise tegema lihtsaks ja läbipaistvaks, ei tunnista isegi brauseri tagasi-nuppu (teade keskkonnast: “Kasutaja töö on peatatud andmestiku ebakõla tuvastamise tõttu. Palume mitte kasutada brauseri BACK nuppu.”). See on küll ainult asja nukker tehniline pool, mida annab parandada, aga hoopis keerulisem on lugu tarkvarahangete sisulise poolega.
Järjest kiiremini muutuvas tehnoloogilises maailmas on meie riigile konkurentsivõime tagamiseks viimane aeg midagi ette võtta, näiteks: 
enne konkursi väljakuulutamist võiks toimuda hankekeskkonnas avalik foorum, kus hankija saaks hanke koostamisel nõu ja soovitusi tarkvaraarendusvaldkonna spetsialistidelt;riigi kodanikele suunatud infosüsteemide lähtekood ja arendus peaksid olema avatud;avaliku sektori tarkvaraarenduses võiks olla järelevalve sarnaselt ehituse valdkonnale;riigihangetes oleks vaja rohkem paindlikkust ja tarkvara arendamisel tuleks eelistada metoodikat, mille edu ei eelda kindla plaani järgimist. 
Riigil on viimane aeg liikuda uude sajandisse ja hakata tarkvara arendama agiilselt.
Refereeritud ettepanekute kohta pikemalt Äripäevast.
Autor: Karel Golberg

Seotud lood

Uudised
  • 30.08.17, 17:40
Peaminister Indianapolises: Eesti arendab oma e-teenused inimeste jaoks automaatseks
Eesti ja Ameerika Ühendriikide ettevõtjad ühendavad aina enam jõudusid, et üheskoos vallutada maailmaturge ning arendada tooteid, mis kasvatavad inimeste heaolu ja turvalisust ning loovad töökohti, kinnitas peaminister Jüri Ratas täna pärast esimesi kohtumisi Ameerika Ühendriikide ettevõtjatega ja Indiana Ülikoolis Bloomingtonis.
Arvamused
  • 29.08.17, 10:46
Virgo Riispapp: retsept mahukate IT-süsteemide edukaks realiseerimiseks
Olen huviga jälginud Sotsiaalkindlustusameti infosüsteemi kaasajastamise projekti SKAIS2, sest oma karjääri jooksul olen istunud nii ühel kui ka teisel pool lauda - olnud riigiasutuses tellija ja ettevõttes pakkuja, kirjutab oma kogemustel põhinevat retsepti jagav Thorgate tehnoloogiajuht Virgo Riispapp.
Arvamused
  • 31.08.17, 18:29
Ekspert: ajudega riigitöötajal on võimalik ainult kaotada
Eesti ühe suurema tarkvarafirma Helmese partneri Mattias Mölderi sõnul on Eesti riigisektor ebaefektiivne ja hambutu kuna puudub motiveeriv palgasüsteem. Kui ametnik üritab midagi paremaks teha, siis on tõenäosus pigem kinga saada, kui heade tulemuste eest lisa teenida.
Uudised
  • 06.09.17, 17:06
Mobiili-ID taotluste hulk on päevaga kahekordistunud
Seoses eile avalikuks tulnud ID-kaartide võimaliku turvariskiga on Tele2-s kasvanud päevaga mobiili-ID taotluste arv kaks korda. Elisa võimaldab kuni aasta lõpuni teenuse avada soodushinnaga.
  • ST
Sisuturundus
  • 10.10.24, 15:13
Lahendus ettevõtte juhile võlgade haldamiseks – Infopanga võlaregister
Juhid puutuvad sageli kokku keeruliste võlgnike ja hilinenud maksetega, mis võivad mõjutada rahavoogu ja tekitada stressi. Võlgnikega tegelemine on aeganõudev ja koormav, eriti kui kaasnevad meeldetuletused, vaidlustused ja võlgnike passiivsus. Infopanga võlaregister aitab aga juhtidel hallata võlgnevusi kiiremini ja lihtsamalt, säästes nii aega kui ka närve.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi ITuudised esilehele