Autor: Mattias Mölder • 31. august 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ekspert: ajudega riigitöötajal on võimalik ainult kaotada

Helmese partner Mattias Mölder
Foto: Helmes
Eesti ühe suurema tarkvarafirma Helmese partneri Mattias Mölderi sõnul on Eesti riigisektor ebaefektiivne ja hambutu kuna puudub motiveeriv palgasüsteem. Kui ametnik üritab midagi paremaks teha, siis on tõenäosus pigem kinga saada, kui heade tulemuste eest lisa teenida.

Mölderi kinnitusel on era- ja avaliku sektori suur erinevus, et riik ei oska ametnikke motiveerida ning mõistliku riski võtmine või millegi uue algatamine ei tasu ära. “Erasektoris on paljudes suuremates firmades igal inimesel oma konkreetsed ja mõõdetavad tööeesmärgid, mis võimaldavad edukal täitmisel head palka teenida,” rääkis Mölder.

“Väga head inimesed töötavad missioonitundest ja eesmärgiga parem riik ehitada, aga neid pole piisavalt, et kogu avalik sektor ära täita. Üldjuhul vajavad inimesed ka isikliku rolli tähtsustamist. Suured asjad maailmas saavad alguse sellest, et inimene on motiveeritud midagi paremini tegema,” ütles Mölder.

Praegune avaliku sektori palgasüsteem tema hinnangul innovatsiooni ei soosi. “Igasuguse uue lahenduse arendamisega kaasnevad riskid ja kui inimesel on rohkem kaotada kui võita, siis jätab ta asja lihtsalt sinnapaika,” rääkis Mölder ja lisas, et sarnaselt erasektorile võiks riigiasutuste palgad olla töötulemustega seotud.

See ei tähenda kõigile ühesuguse jõulupreemia maksmist. Ametnikud peaksid Mölderi arvates ise osalema motiveeriva palgasüsteemi väljatöötamisel ning ütlema, kuidas töötulemusi ja reaalset loodud kasu riigile mõõta ning vastavalt sellele tasu maksta. "Näiteks võiks olla üks kriteerium riigi teenusele kodanike poolt antav hinnang. Või kui mõtled välja lahenduse, mis säästaks riigile näiteks miljoni, siis saad ka isikliku boonuse,” selgitas Mölder.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052