Autor: ITuudised.ee • 28. september 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopa riigipead otsivad Tallinna tippkohtumisel ühtset lähenemist ELi konkurentsivõime tõstmiseks

Klen Jäärats ja Jüri Ratas
Reedel, 29. septembril arutavad ELi riikide juhid Tallinna digitaalvaldkonna tippkohtumisel, kuidas tõsta Euroopa konkurentsivõimet ja atraktiivsust kiiresti arenevate tehnoloogia ning digitaalsete võimaluste olukorras.

Tegemist on esimese täies mahus digitaalküsimuste arutamisele pühendatud ELi tippkohtumisega, milles osalemist on oluliseks pidanud 25 liikmesriigi valitsusjuhid ja riigipead. Tippkohtumine toimub Tallinnas Eesti ELi nõukogu eesistumise raames ning koostöös Euroopa Ülemkogu eesistuja ja Euroopa Komisjoniga.

Kohtumise avalikke momente saab jälgida tippkohtumise veebilehel, liidrite saabumisest teeb otseülekande ETV.

„Võib öelda, et omamoodi on meil käimas digitaalne revolutsioon, millest on võita kõigil – nii avalikul sektoril, ettevõtetel kui ka eelkõige tavakodanikel ja lastel. kui langetame õigeid valikuid, on Euroopal digitaalsest ühiskonnast võimalik võita miljardeid eurosid majanduskasvu, miljoneid töökohti, paindlikke töötunde ning enam tasakaalus töö- ja pereelu,“ sõnas eesistujariigina digitaalvaldkonna tippkohtumise arutelusid modereeriv Eesti peaminister Jüri Ratas.

„Tehnoloogia üha kiirenev areng on juba toonud meie igapäevaellu märkimisväärseid muudatusi, samas ei ole Euroopa Liit seniste arengute omaksvõtmisel piisavalt kiiresti järgi jõudnud. Näeme juba täna, kuidas digitaalse arengu keskused on koondumas üha enam väljapoole Euroopa Liitu – kui vaadata 20 suuremat internetiplatvormi, ei ole ükski neist pärit Euroopast ning valdav enamus idufirmadest eelistab kasvukeskkonnana Silicon Valleyt. Kui tahame, et Euroopa ei jääks maailma ääremaaks, peame nii ELi kui ka riikide tasandil tegema teadlikke ja ettenägelikke valikuid atraktiivse keskkonna loomiseks,“ avas Tallinna digitaalvaldkonna tippkohtumise eesmärki Riigikantselei Euroopa Liidu asjade direktor Klen Jäärats.

Euroopa Liidu valitsusjuhide ja riigipeade arutluse põhifookus on küsimusel, millisena me tahaks näha Euroopat aastal 2025 ning millised on vajalikud sammud loomaks Euroopas atraktiivne keskkond ja vajalikud tingimused digitaalsete lahenduste väljatöötamiseks ja kasutuselevõtuks. Kahe töösessiooni jooksul keskendutakse sammudele, mis on vajalikud digitaalsete avalike teenuste arendamiseks, turvalise küberruumi loomiseks ning ettevõtetele ja tööstusvaldkondadele atraktiivse infrastruktuuri ülesehitamiseks. Iga ELi poliitika keskmes on samas ELi kodanike heaolu, mistõttu on oluline osa arutelust pühendatud sellele, kuidas aidata inimestel kohaneda järjest suureneva vajadusega õppida üha uusi, sealhulgas digitaalseid, oskuseid.

Käegakatsutav tehnoloogia areng, mis laupäeval avatud kõigile huvilistele

Tehnoloogia arengut näitlikustab Euroopa Liidu liidritele tippkohtumise ajaks Kultuurikatla õue püstitatud näituseala, kus saab näha valikut Euroopa teadus- ja arendustöö tippsaavutusi – kõik seotud tippkohtumisel käsitletavate teemade ja eluvaldkondadega. 

„On vaid aja küsimus, millal täna prototüübi või laboritehnoloogia tasemel välja töötatud uudsed digilahendused laiema tarbijani jõuavad ning ühiskonda täiesti uueks vormima asuvad. Näitusealal on väljas ülikiirel 5G andmesidel töötavad tehnoloogilised kauglahendused, millel on potentsiaal muuta nii tööstuse kui ka meelelahutuse tulevikku. Samuti on väljas töötava prototüübina alles paari nädala eest avalikustatud Audi isejuhtiv auto ja 3D prinditud inimsüda – mõlemal on potentsiaal muuta tänaseid normaalsuseid sellest, kuidas toimib liiklus või millised võimalused on seotud personaliseeritud tervishoiuga. Just seda tahamegi Euroopa riikide tippudele näidata – kuidas tehnoloogia areng võib tuua käegakatsutavaid muutuseid,“ rääkis näituseala sõnumist ELi eesistumise digilahenduste nõunik Valdek Laur.

Näitus keskendub viiele suurele valdkonnale – ühenduvus, tippteadus, transport, oskused ning e-riik ja küberturvalisus. Täpsemat ülevaadet näitusel osalevatest eksponaatidest näeb Eesti ELi nõukogu eesistumise veebilehelt.

Kui reedel on näitus avatud üksnes Euroopa riigipeadele, siis laupäeval avaneb võimalus tehnoloogianäitust külastada kõikidel huvilistel. Näitus on üleval Kultuurikatla hoovi spetsiaalselt püstitatud telkides ning on linnarahva jaoks avatud 30. septembril kell 11-17. Näitusele pääseb ligi nii Mere pst, Kultuurikilomeetri kui ka sadama poolt, hoovi saab Kultuurikatla korstna kõrvalt. Näitus on tasuta.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755