Autor: ITuudised.ee • 2. märts 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus tehnoloogiainvesteeringute fond kaasas 21 miljonit

Ivar Siimar
Foto: Tehnopol
Trind Ventures kaasas oma uue fondi esimeseks sulgemiseks 21 miljonit eurot kapitali. Uue fondi kolm peamist investorit on Euroopa Investeerimisfond (EIF), LHV pensionifondid (LHV) ja Trind Ventures’i meeskond.

Fond hakkab investeerima Eesti, Soome, Läti ja Leedu ning laiemalt Kesk- ja Põhja-Euroopa varajase faasi ettevõtetesse. Fond aitab adresseerida regiooni kasvavat nõudlust seemnekapitali järele ning loob uusi võimalusi regionaalseteks investeerimissündikaatideks. Fond pakub tehnoloogiaettevõtetele seemnekapitali alates 100 000 eurost ning teeb jätkuinvesteeringuid mahus kuni 3 miljonit eurot ettevõtte kohta. Fond võib investeerida nii iseseisvalt kui ühiselt koos kohalike äriinglite ja / või teiste varajase faasi fondidega. Fond plaanib investeerida kuni 10 uude portfelliettevõttesse aastas.

“Kapitali kokkusaamine teeb heameelt, kuna nüüd on varajase faasi investeeringuteks saadaval veidi rohkem kapitali. Meil on võimalik moodustada suuremaid kohalikke investeerimissündikaate. Tänu mitmetele piirkonnast pärit globaalsetele edulugudele on startuppide kvaliteet aasta-aastalt paranenud ja see suurendab kohalike ettevõtete eduvõimalust. Meil on juba käimas läbirääkimised paljude tublide alustavate ettevõtjatega ning nüüd saame asuda neisse investeerima. Samas kutsume kõiki ägedaid meeskondi endast ja oma ärist teada andma,” rääkis Trind Venturesi partner Ivar Siimar.

Trind Venturesi partneri Taavi Lepmetsa sõnul suurendab fond sihtturgude majanduslikku aktiivsust ja innovatsiooni, kuid eesmärk on saavutada ka head pikaajalist tootlust fondi investoritele. “Meie meeskond on varasemalt saavutanud 8x tootluse investeeritud rahale.  Seega, latt on kõrge, aga loodame, et meie üle 10-aastane investeerimishorisont aitab meil seda saavutada,” lisas Lepmets.

Trind Venturesi üheks investoriks on Euroopa Investeerimisfondi (EIF) poolt juhitud InnovFin Equity, mille rahastajateks on Euroopa Liit Horizon 2020 meetme raames ja Euroopa Strateegiliste Investeeringute Fond (EFSI). EFSI eesmärk on parandada Euroopa ettevõtjatesse investeeringuteks vajaliku kapitali kättesaadavust ning innustada erainvestoreid toetama innovaatilisi ja strateegilisi projekte EIB grupile antava garantii läbi.

EIF tegevjuht Pier Luigi Gilbert: “EIFil on heameel panustada Baltikumi riskikapitaliturul uue meeskonna käivitamisse ja vähendada regiooni startup-ettevõtete kasvupotentsiaali ohustavat kapitali puudujääki. Trind Ventures loob otselüli äriinglite ja institutsionaalsete investorite kogukondade vahel võimaldades Baltikumi ettevõtetel seeläbi investoritele eesmärgistatumalt läheneda.”

Euroopa Komisjoni digitaalse ühisturu asepresident Andrus Ansipi sõnul on Euroopa varajase faasi ettevõtete kapitali kättesaadavuse parandamine üks põhilisi Euroopa Liidu prioriteete. "Euroopa tehnoloogiasektor loob töökohti kiiremini kui mistahes muu sektor, seega on eluliselt tähtis, et teeme, mis meie võimuses toetamaks neid ettevõtteid. Olen uhke, et EL saab olla toeks Trind Ventures’ile nende sihil pakkuda seemnekapitali Kesk- ja Põhja-Euroopa tehnoloogiaettevõtetele," lausus Ansip.

LHV fondijuhi Kristo Oidermaa sõnul antud investeeringuga jätkavad LHV pensionifondid kohaliku turu arendamist. „Investeerime fondi, mis toetab uute infotehnoloogiaettevõtete pealekasvu. IKT sektor on stabiilselt olnud üks tugevaid panustajaid Eesti majanduskasvu, mistõttu usume, et ka meie kliendid hindavad selle investeeringu kasulikkust ja potentsiaali. Soovime ka edaspidi olla spetsialiseeritud fondidele head partnerid suuremate investeeringute ja projektide realiseerimisel, “ütles Oidermaa.

“Meil on heameel, et EL-i Euroopa Investeerimiskava ja EFSI raamistiku kaudu saame olla Trind Venturesi partneriks.” ütles Euroopa äriinglite ja varajase etapi investorite assotsiatsiooni (EBAN) president Candace Johnson. Tema hinnangul on tegemist murrangulise sammuga Euroopa varajase faasi investeeringutes ning Trind Ventures esindab parimal moel äriinglite ja riskikapitali vahelist sümbioosi. "Mitmed EBANi võrgustiku liikmed kogu Euroopast ja maailmast on oodanud, et saaksid hakata Trind Venturesi kaasinvestoriteks nende sihtturgudel," kinnitas Johnson.

Trind Ventures on Joel Aasmäe, Ivar Siimari, Kimmo Irpola ja Taavi Lepmetsa poolt asutatud varajase faasi riskikapitali ettevõte. Fondi meeskond on tegutsenud infotehnoloogia ettevõtetesse investeerimisega Põhja- ja Kesk-Euroopas alates 1999. aastast ning ühtekokku investeerinud enam kui 30-nesse IKT ettevõttesse. Fond meeskond on 17-ne aasta jooksul saavutanud investoritele netotootluseks 8x investeeritud raha, millest 80% on käesolevaks ajaks realiseeritud ja investoritele tagastatud. 2018. aastal loodud uue fondi maht on 21 miljonit eurot. Fondi peamised investorid on Euroopa Investeerimisfond, LHV pensionifondid ja Trind Venturesi meeskond ise. Trind Ventures on registreeritud Tallinnas, Eestis.

Euroopa Investeerimisfond (EIF) kuulub Euroopa Investeerimispanga (EIB) gruppi. Fondi missioon on toetada Euroopa mikro-, väike- ja keskmise suurusega ettevõtteid, aidates neil leida tee finantsvahenditeni. EIF arendab riski- ja kasvukapitali turgu, et toetada EL eesmärkide täitmist innovatsiooni, teadus- ja arendustegevuse, ettevõtluse, majanduskasvu ja tööturu valdkonnas.

Euroopa Investeerimiskava, nn Junckeri kava eesmärgiks on kõrvaldada investeerimistakistused, anda investeerimisprojektidele rohkem tehnilist abi ja suurendada nende nähtavust ning kasutada arukamalt ära rahalisi vahendeid. Tutvu lähemalt EIF-i tegevusega EFSI raames. EFSI heakskiidetud projektide ja lepingute maht 28-s Euroopa Liidu liikmesriigis on enam kui €264 miljardit, ja toetust saavad seeläbi ligi 589 000 VKE-d. Tutvu lähemalt Junckeri kavaga.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755