Autor: ITuudised.ee • 12. aprill 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tippspetsialiste saab edaspidi värvata piirarvu väliselt

Siseminister Andres Anvelt
Foto: Raul Mee
Valitsus kiitis täna heaks ja saatis riigikokku välismaalaste seaduse muudatuse, mis viib sisserände piirarvu alt välja kahekordset keskmist palka saavate tippspetsialistide värbamise. Samuti pikendatakse seadusemuudatusega lühiajalist töötamist üheksalt kuult aastale ning kehtestatakse tähtajalise elamisloa pikendamisel keelenõue. Sisserände piirarvu ei suurendata.

Siseminister Andres Anvelt meenutas, et sisserände piirarvu eesmärk on eelkõige kaitsta Eesti enda tööturgu. „Samas vajame välismaiseid tippspetsialiste, et elavdada majandust ja luua täiendavaid töökohti meie inimestele. Oma otsuse tegemisel lähtus valitsus meie inimeste maksimaalsest kaasamisest tööturule ja regionaalse tööpuuduse vähendamisest,“ sõnas Anvelt. Prognoosi kohaselt asub Eestis tänavu tööle kuni 300 kolmandatest riikidest pärit tippspetsialisti.

Lühiajalise töötamise pikendamine leevendab nende ettevõtjate muresid, kes vajavad oma majandustegevuse hooajalisuse tõttu paindlikkust tööjõu planeerimisel – nagu näiteks ehituses.

Need seadusemuudatused põhinevad mullu kokku kutsutud sisserände regulatsiooni töörühma ettepanekutel. Veidi suurenenud koosseisuga sisserände regulatsiooni töörühm jätkab oma tööd pikaajaliste lahendustega ja esitab ettepanekud valitsusele järgmise aasta suvel.

Uuendusena kehtestatakse välismaalasele eesti keele oskuse nõue tasemel A2, kui välismaalane on elanud Eestis töötamiseks antud tähtajalise elamisloa alusel vähemalt viis aastat ja taotleb uut tähtajalist elamisluba Eestis töötamiseks. „Pikalt Eestis elav inimene peab omandama keele ja selle kaudu lõimuma paremini Eesti ühiskonnaga. Keeleõppevõimalused on meil riigis kõik loodud ja lähiajal lisandub neid veelgi,“ märkis siseminister.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755