Autor: ITuudised.ee • 9. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ID-kaardi turvariski avastanud Tšehhi teadlane Tallinnas

Tšehhi teadlane Petr Svenda.
Foto: Masaryki ülikool.
Täna korraldab Riigi Infosüsteemi Amet ID-kaardi õppetundide konverentsi, mille üks peaesinejaid on ID-kaardi turvariski avastanud Tšehhi teadlane Petr Svenda.

RIA peadirektori Taimar Peterkopi sõnul on mullu sügisel avastatud Infinineoni kiibi turvanõrkus puudutanud paljusid maailma riike ja suurettevõtteid, mistõttu on sarnaste kriiside ärahoidmiseks või nendeks valmistumiseks oluline läbitehtut jagada ning üksteiselt õppida.

„Eesti riigi inimesi mõjutas leitud nõrkus kõige enam, kuna meie igapäeva elu sõltub e-teenustest ja elektroonilisest identiteedist. Selline sõltuvus muudab meid ühtepidi küll haavatavamaks, kuid samamoodi ka tugevamaks,“ lisas ta.Peterkopi sõnul oleme omal nahal tunda saanud, mis on meie süsteemi kitsaskohad, mida parandada ning kuidas tegutseda sarnaste olukordade kordumisel. „Oleme nüüd paremini valmistunud järgmisteks väljakutseteks, mis meid kahtlemata ees ootavad,“ ütles RIA juht.Eesti ID-kaardis kasutusel olevat kiipi on teadlased üle maailma uurinud korduvalt. Ka teeb RIA koostööd Eesti teadlastega, et ID-kaardi ja kogu e-riigi toimimist turvalisemaks muuta. „Kogenud krüptograafide, aktiivsete teadlaste ja teiste erasektori IT-ekspertide uurimised ning teadmised, samuti tihe infovahetus teiste riikidega on meie e-riigi jätkusuutlikkuse tagamiseks hädavajalikud. Sellist koostöömudelit tuleb hoida ja kasvatada,“ märkis Peterkop.Konverentsil „The Lessons We Learned“ võtavad teiste seas sõna Euroopa Info- ja Võrguturbeameti ning Euroopa Komisjoni, turvariskist mõjutatud riikide ning Eestis kriisi lahendanud asutuste esindajad.Konverentsil avalikustatakse Tallinna Tehnikaülikooli eestvedamisel valminud ID-kaardi kriisi lahendamise analüüs, mille järeldustest teeb ettekande uuringu töögrupi juht Rain Ottis. Kultuurikatlas peetav konverents toimub Euroopa Liidu struktuuritoetuse toetusskeemist „Infoühiskonna teadlikkuse tõstmine“, mida rahastab Euroopa Regionaalarengu Fond.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Anne WellsReklaami projektijuhtTel: 5880 7755