Autor: Indrek Kald • 5. juuli 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uus standard viib e-arved üle riigipiiri

Näidis: EE arve kohustuslike väljadega (fotol fragment).
Foto: Tieto Estonia
Eestis kasutusele võetav ühtne Euroopa e-arve standard võimaldab arveid vahetada senistest paberkandjal või PDF-vormingus arvetest lihtsamini ja odavamalt.

"Eesti on digiriigina teinud väga olulise sammu muu maailmaga arvete saatmise ja vastuvõtmise lihtsustamiseks," ütleb Tieto Estonia ASi äriarendusjuht Kaido Heinsalu. "Reaalaja majanduse projekti raames kasutusele võetav ühtne Euroopa e-arve standard võimaldab ettevõtetel e-arveid vahetada lihtsamini ja odavamalt kui paberil või PDF-il arveldamine kunagi olnud on," kinnitas ta.

Projektis osalevad Eesti e-arvete operaatorid Omniva, Telema ja Tieto Estonia on juba valmis uuele standardile vastavaid e-arveid edastama.

Eesti on oma e-arvete formaati kasutanud ligi 15 aastat, aga järjest rohkem lisandub piiriüleseid tehinguid, mille puhul pole enam võimalik riigisiseseid formaate kasutada. "Ei ole mõeldav, et Euroopa Liidu ühtsel turul tegutsevad ettevõtted juurutavad oma süsteemides korraga kõiki liidus kasutatavaid eripalgelisi rahvuslikke standardeid," sõnas Heinsalu.

Ühtne e-arvete standard määrab üheselt kindlaks e-arvelduse reeglistiku, et arve saatja ja vastuvõtja infosüsteemid saaksid automaatselt ja tõrgeteta arveinfot vahetada. Heinsalu sõnul on seetõttu ELi ühtse turu põhimõttest lähtuv e-arve formaat ja selle kasutuselevõtt märgilise tähendusega.

Reaalaja majanduse (Internet of Business) projekti käigus keskenduti ka sellele, et uue standardi kasutuselevõtt oleks Eesti ettevõtete jaoks võimalikult valutu. Kõigil asutustel, kes kasutavad Omniva, Telema või Tieto teenust, on see mure juba lahendatud, kuna operaatorid hoolitsevad, et Eesti e-arve Euroopa standardile vastavaks tõlkida.

"Ettevõtetel, kes alles plaanivad e-arvet kasutusele võtta ja operaatorit valida, tasub kindlasti silmas pidada Euroopa standardi suutlikkust," selgitas Heinsalu.

Projektiga luuakse ka ühendus üleeuroopalise ühtse andmevahetusvõrgustikuga PEPPOL, mis lihtsustab e-arve operaatorite omavahelist suhtlust ning laiendab võimalusi ettevõtetel enda äripartneritele e-arveid saata.

Lisaks saab e-arve edastuskanalina lisarakendust ka e-riigi alustala X-tee. "See annab suurima võidu e-arveldamise levikule avalikus sektoris, kuid samas lihtsustab oluliselt kõigi Eestis tegutsevate e-arve operaatorite omavahelist roamingut," märkis Heinsalu.

Tänu X-tee kasutusele puudub edaspidi operaatoritel vajadus omavahelisi kulukaid otseühendusi luua ja hallata.

Ühise Euroopa Liidu e-arvete standardi loomine ja juurutamine võimaldab e-arvete maailmas riigipiiridest üle astuda ja olla vastavuses Euroopa Liidu poolt kehtestatud e-arvete direktiiviga nr 2014/55/EL.

"Tänu kõnealusele edukale koostööprojektile ja projekti käigus loodud võimalustele on Eesti ettevõtetel nüüd juures hulk mõjuvaid argumente e-arvete kasutuselevõtuks," lisas Heinsalu.

Reaalaja majanduse projekt on kaasrahastatud CEF Telecom eInvoicing 2016 programmi raames The Innovation and Networks Executive Agency (INEA) poolt. Projekti koordineerib Eesti IKT-klaster, projekti raames arendatakse reaalajas toimuvate automatiseeritud äritehingute jaoks turvaline ja mugav keskkond.

Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu ITuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Indrek KaldITuudised.ee toimetajaTel: 511 1112
Robert PedajaReklaami projektijuhtTel: 5349 9052